Den Danske Naturfond har genoprettet naturen mange steder i Lerbjerg Skov. I mange år var her mørk, plantet nåleskov uden meget liv. Men nu er skovlysningen genskabt, så vilde dyr og planter kan leve her. Man kan også se Hundemosen, en af tre genoprettede skovmoser. Foto: Jesper Edvardsen.

Et tilbud, der bliver meget svært at afslå

Den Danske Naturfond vil have Lejre Kommune med i et projekt, der skal omdanne et område på Hundeklemmevej til et rekreativt område.

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst.

LEJRE: Den Danske Naturfond ejer en grund med et hus på Hundeklemmevej 6 i Lerbjerg Skov og har inviteret Lejre Kommune til et samarbejde om at udvikle ejendommen og grunden. 

Huset er i dårlig stand og kan ikke anvendes i sin nuværende form. Men grundens beliggenhed er unik, og der opstår sjældent muligheder som denne. 

For at realisere potentialet vil det kræve bredt ejerskab og opbakning til en fremtidig anvendelse. Eksempelvis til foreningsliv, børnegrupper, natur- og kulturformidling mv. 

En stærk idé kan muligvis danne grundlag for fondsfinansiering. 

Der er dog en række hensyn at tage, herunder til bygningens tilstand, fredskov, fredning mv. 

Det er derfor op til kommunalbestyrelsen, om man ønsker at igangsætte en proces, der kan afdække mulighederne for et projekt i samarbejde med Den Danske Naturfond.   

Genopretning og forbedring
Lejre Kommune har tilsluttet sig en samarbejdsaftale med Den Danske Naturfond og Nationalpark Skjoldungernes Land, som indebærer, at Den Danske Naturfond har opkøbt Lerbjerg Skov. 

I samarbejde med Lejre Kommune gennemføres en række projekter i forhold til genopretning af naturen og forbedring af friluftsfaciliteterne.  

Det nuværende hus på Hundeklemmevej 6 er opført i 1877 og er 130 m2, hvoraf 73 m2 er bolig. 

Bygningen har tidligere været benyttet af Ledreborg Gods som blandt andet skovridderbolig. 

Bygningen er i dårlig stand og kan ikke benyttes, som den står i dag. Den skal derfor enten renoveres, eller nedrives med henblik på etablering af en ny facilitet.  

Lokationen og området er fabelagtigt, og det er sjældent, der er mulighed for at etablere faciliteter i området. 

Nationalpark Skjoldungernes Land har tilkendegivet, at de er interesseret i at være med i et projekt omkring ejendommen, og at de også gerne vil bistå med at søge fondsmidler. 

Den Danske Naturfond beholder selv ejerskabet af grunden, så tilbuddet omhandler muligheden for i samarbejde at etablere en facilitet på deres grund.  

Lovmæssige forhold 
Der er jf. skovloven som udgangspunkt forbud mod byggeri i skov. Men forbuddet gælder ikke for spejderhytter, skovbørnehaver og lignende byggeri, der særligt tilgodeser børns og unges friluftsliv.  

Der er tidligere givet dispensationer til byggeri i det konkrete område, og der lægges i disse dispensationer blandt andet vægt på at fremme almenhedens adgang til det fredede område og bidrage til formidlingen af naturen og områdets historie. 

Der lægges desuden vægt på, at projektet er tilpasset omgivelserne i arkitektur og materialer, samt at projektet opfylder naturbeskyttelseslovens § 50, som beskriver, at Fredningsnævnet kan meddele dispensation fra en fredningsbestemmelse, når det ikke strider mod fredningens formål. 

Fredningsnævnet kan desuden kun give dispensation, hvis det ikke indebærer forringelse af naturtyper og levesteder for arter eller betydelige forstyrrelser af arter, som området er udpeget for. 

Friluftsplanen
I 2022 blev der udarbejdet en friluftsplan for Lerbjerg Skov. 

Her er området omkring det gamle hus udpeget som et rekreativt område, hvor man for eksempel kan etablere shelter, bålhytte og lignende. 

Lejre Kommune har i forbindelse med naturgenopretningsprojektet i skoven allerede etableret en temasti for hasselmusen.  

Adgangsforholdene til ejendommen er begrænsede, men det vil formentlig være muligt at opdatere disse i forbindelse med et nyt projekt. 

Der er parkeringsplads cirka 900 meter fra ejendommen, hvor man vil kunne parkere og gå resten af vejen.  

Administrationen har foreslået, at der stilles følgende krav til et projekt: 

• Projektet skal fremme almenhedens adgang til det fredede område. 

• Projektet skal bidrage til formidlingen af naturen og områdets historie. 

• Der skal indtænkes sheltere og andre udendørs faciliteter med offentlig adgang. 

• Faciliteten skal kunne anvendes af Lejre Kommunes institutioner og foreninger. 

• Faciliteten kan ikke anvendes til kommercielle aktiviteter. 

Den Danske Naturfond har tilkendegivet, at de pt. ikke har andre planer med arealet, og at de er indstillede på at afvente en afklaring fra Lejre Kommune.  


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig