
I Kornerup Ådal ligger Kornerup Sø, Buesø, Svogerslev Sø, Lille Kattinge Sø og Store Kattinge Sø som perler på en snor, hvorefter Kornerup Å løber ud i Kattinge Vig.
Projekt Kornerup Ådal og Langvad Ådal
Skal de to landskabsprojekter føres ud i livet, kræver det en stor lokal opbakning og involvering af mange aktører.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.
LEJRE: Kommunen har siden efteråret været engageret i det tværregionale EU-projekt ”Land4Climate”, som har fokus på effektiv udtagning af lavbundsjord.
I første delperiode har administrationen afsøgt mulige caseområder og har på den baggrund foreslået, at der arbejdes videre med to projekter; Kornerup Ådal og Langvad Ådal.
Kornerup Ådal
Kornerup Ådal er et Natura2000 område med store drikkevandsinteresser.
Her er mange lokale ildsjæle og stor opbakning fra – og gode muligheder for – et tæt samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Kommune.
Tanken er, at man i samarbejde med lokale aktører skaber et landskabsprojekt, der skal bidrage til at mindske CO2-udledningen fra kulstofrige lavbundsjorde, begrænse kvælstofudledningen til sø og fjord, forbedre adgangen til naturen, styrke biodiversiteten og den sammenhængende natur – og ikke mindst skabe et lokalt fællesskab om udviklingen af Kornerup Ådal.
Projektet understøtter Den Grønne Treparts ambitioner om at styrke dansk natur og understøtter ligeledes Lejre og Roskilde Kommuners klimaplaner.
Endvidere har projektet potentiale for at indgå i omlægningsplanerne, der aktuelt udarbejdes af de lokale treparter i 2025.
Lokal opbakning og borgermøder
Roskilde Kommune er også engageret i ”Land4Climate” og har også udvalgt Kornerup Ådal som caseområde.
Roskilde Kommune bistår med medarbejdertimer i projekt Kornerup Ådal.
Nationalpark Skjoldungernes Land bakker op om et landskabsprojekt for Kornerup Ådal, idet det har potentiale for at understøtte Nationalparkens arbejde med natur og rekreation.
Nationalparken tilbyder medfinansiering i form af medarbejdertimer til facilitering og udvikling af projektet.
Det er centralt for landskabsprojektet, at det skal skabes med stor lokal opbakning.
Projektet vil omfatte både lodsejer- og borgermøder, lokale teamworkshops, ekskursioner og foredrag om landskabet, kulturhistorien og naturen.
Langvad Ådal
Langvad Ådal, der ligger mellem Lejre og Øm har potentiale for et større sammenhængende lavbundsprojekt/vådområdeprojekt.
Også her er der et stort lokalt engagement og interesse i udviklingen af området, og de mange landskabs- og planlægningsinteresser kan med fordel tænkes sammen i en helhedsplan for området.
Området Langvad Ådal (også kaldet Dalkilder) mellem Lejre by og Øm by er et ådalslandskab med mange natur- og landskabsværdier. Administrationen vurderer, at der er et stort potentiale for at bedre forholdene for disse værdier, herunder kulturhistorie, natur og rekreation ved at udarbejde en helhedsplan for områdets udvikling.
Samarbejdspartnere
Der er allerede flere forandringsaktiviteter i gang i ådalen, særligt på Øm Klostergårds matrikel, som med fordel kan tænkes sammen med et større plan- og inddragelsesprojekt for hele ådalen.
Lodsejere, forsyningsselskaber, borgere samt øvrige relevante interessenter er centrale samarbejdspartnere.
Desuden vil Foreningen Lejre Landsbyer og driftsfællesskabet ved Øm Klostergaard indgå som samarbejdspartnere i projektet.
Tidsramme for begge projekter
Projekterne er endnu ikke modne til at lave en nøjagtig tidsramme.
Det kræver en grundig involvering af mange aktører, og er derfor tidskrævende.
Administrationen forventer på denne baggrund, at begge projekter vil forløbe over en periode på flere år.