
Nationalpark Skjoldungernes Land har blandt andet fået tilskud til kortlægning af en ny invasiv krabbeart Foto: Nynne Sørgaard
Udeskole, invasive krabber og en svævebane over åen
172 projekter har på landsplan modtaget penge til udvikling af friluftslivet lokalt og nationalt i hele Danmark. Det er Friluftsrådet, der har bevilliget støtten.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst.
LEJRE: 23.031.500 kroner skal gøre friluftslivet lettere tilgængeligt for flere i hele landet.
I 70 kommuner etableres der blandt andet boardwalks, hængekøjehoteller og havhaver, og der udvikles nye foreningsfællesskaber, formidlingsindsatser og tilbud til børn og unge.
Bag de nye initiativer står 172 forskellige lokale aktører, som har modtaget støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der uddeles af Friluftsrådet.
Tre projekter
På Sjælland har 24 projekter tilsammen fået 6.892.100 kroner.
I Lejre Kommune har tre projekter fået støtte:
Nationalpark Skjoldungernes Land har fået bevilget en million kroner til ”Naturglad”, et treårigt projekt, der skal udvikle og formidle en natursocial model, som styrker børn og unges trivsel gennem udeskoleaktiviteter.
Den primære målgruppe er lærere og andre relevante fagpersoner.
Projektet er et samarbejde mellem Nationalpark Skjoldungernes Land, sekretariatet for Skoven-i-Skolen og fageksperter inden for det natursociale felt.
Nationalpark Skjoldungernes Land har desuden fået 160.000 kroner i støtte til ”Fjordagenter – Jagten på krabben”.
Tilskuddet skal bruges til kortlægning af ny invasiv krabbeart i Roskilde Fjord.
Målgruppen er børnefamilier, skoler og foreninger, der undervises om fjordens liv, så de aktivt kan tage del i kortlægningen.
Sidste støttemodtager er Lejre Domus Felix, der har fået 50.000 kroner i tilskud til etablering af trædesten og svævebane over Lavringe Å.
Projektet skal skabe nye muligheder for leg og bevægelse i tilknytning til vandet.
Tilskud til projekter
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer adgangen til naturen, skaber mere friluftsliv for flere og styrker befolkningens viden om og forhold til naturen.
Næste ansøgningsfrist er 15. september 2025.
Med Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter Friluftsrådet både lokale og nationale projekter.