Anders Bülow: Mit hjerte banker for forenings-Danmark. Fællesskaber og netværk er noget af det, jeg brænder allermest for. 

Anders Bülow: Mit hjerte banker for forenings-Danmark. Fællesskaber og netværk er noget af det, jeg brænder allermest for. 

Anders Bülow: Lokal opbakning og fællesskaber er afgørende for Nationalparken

Nationalparkchef Anders Bülow har hele livet været aktiv i foreningslivet. Den erfaring bruger han nu i Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor fællesskaber, netværk og stærke lokale samarbejder er afgørende for nationalparkens udvikling.

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen

LEJRE: Jeg er nationalparkchef for Nationalpark Skjoldungernes Land, som dækker en stor del af Lejre kommune, og en bid af både Roskilde og Frederikssund. Sekretariatet ligger centralt på Ledreborg Gods i den gamle inspektørbolig. Herfra styrer jeg udviklingen af nationalparken sammen med mine ca. 10 kollegaer, som i det daglige fører bestyrelsens beslutninger ud i livet.

En nationalpark styres dog ikke kun af bestyrelsens beslutninger og af os, der arbejder i sekretariatet. Nej, der er mange, der har et ejerskab til nationalparken og trækker i samme retning. Sådan bliver en nationalpark stærk: Når hele netværket vil i samme retning. 

Som gammel foreningsmand er jeg slet ikke i tvivl om den helt centrale rolle, som de frivillige foreninger spiller i vores nationalparks udvikling. En nationalpark er et anerkendt område, der er udvalgt på grund af sine kvaliteter inden for natur og kulturhistorie. Men i det daglige er nationalparken en stor netværksorganisation af samarbejder på tværs af lodsejere, foreninger, kommuner, ildsjæle og nationalparkens organer som bestyrelse, råd og sekretariat.

Frivillighed gør stærk 
Mit hjerte banker for forenings-Danmark. Fællesskaber og netværk er noget af det, jeg brænder allermest for. Vi har så mange kræfter, når vi frivilligt går sammen og vil noget. Det gælder i en idrætsforening, men det gælder også i en Nationalpark: ”Sammen er vi bedst”. Jeg ser det som en enorm styrke, at nationalparken ikke er en myndighed, der skal vogte love over for lodsejere. Derimod kan vi kun skabe de projekter, som der er frivillig opbakning til. Fra lodsejere og fra de foreninger, der har en interesse for feltet. Frivillighed gør stærk! Og det rør mig at opleve den opbakning, som nationalparken har fået lokalt siden indvielsen i 2015, og hvor mange projekter, der er kommet i stand via frivillighed.

For mig er det enormt spændende at have et arbejdsliv, hvor jeg centralt i denne netværksorganisation kan være med til at skabe aktiviteter, der kan gøre nationalparken til et endnu mere værdifuldt område. For os, der bor her og for dem, der gerne vil komme på besøg. 

Jeg har selv en stor kærlighed til naturen i Lejre og Hornsherred. På min økologiske gård ned til Isefjorden samler jeg energi og kombinerer natur og produktion. Jeg er stolt af at bo i et område, som har fået den nationale anerkendelse af at være udvalgt som én ud af blot fem nationalparker i hele Danmark, og jeg håber og tror på, at jeg gennem mit arbejde i nationalparken kan være med til at styrke den lokale stolthed og glæde ved netop dette. En glæde og stolthed, som jeg i høj grad allerede oplever at dele med de netværk og foreninger, nationalparken samarbejder med i blandt andet Lejre.

CV
Foreningslivet har været min lege- og læreplads. Allerede i en ung alder fik jeg lov til at prøve kræfter som bestyrelsesformand bl.a. i en international organisation. Det blev til 11 meget lærerige år med at forene kulturer fra alle kontinenter. Jeg har haft 25 år med formandsansvar på forskellige poster i idrættens verden – den erfaring er utrolig vigtig, når man er chef i en netværksorganisation som en Nationalpark. 

Jeg er oprindeligt uddannet forstkandidat med speciale i landskabsforvaltning. Siden har jeg været langt omkring med arbejde på både universitet, kommune, ministerium og en international NGO. 


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig