Degnehuset langs bygaden. De første 12 m med bindingsværk er huset fra 1762. De næste fem m er tilbygningen fra 1979. Den gamle oprindelige dør er bevaret, selv om den er muret til indefra.
Degnehuset i Allerslev får årets bygningspræmie
De historiske foreninger i Lejre uddeler hvert år en bygningspræmie til et flot hus eller et særlig flot restaureret gammelt hus. I år tilfalder æren Degnehuset på Gamle Byvej 7 i Allerslev.
Del denne artikel
Tekst og fotos af Olav Sejerø.
GL. LEJRE: Den første skole i Lejre blev oprettet på Ledreborg i den bygning, som nu er godskontor.
Skolen lå dog alt for langt fra de fleste af de skolesøgende børn, så fremmødet var dårligt – og skolen blev nedlagt i 1762.
Samme år lod grev J. L. Holstein Ledreborg Degnehuset opføre som skole og bolig for degnen for Osted og Allerslev menigheder. En degn var dengang både hjælpepræst og skoleholder.
Degnehusets ydre mål var 12 x 5 m. Det centrale af huset bestod af Allerslev skole, med en skolestue på 26 m2
Mod nord havde degnen en stue og et soveværelse på hver fem m2. Mod syd var der en forstue, et bryggers og et køkken. Det var små forhold.
To klasser
I 1812 var der i alt 43 elever i Allerslev skole; 20 elever i 1. klasse og 23 elever i 2. klasse.
I 1824 var der i alt 76 elever i Allerslev skole; 31 elever i 1. klasse og 45 elever i 2. klasse, så pladsen har været trang.
I sommerhalvåret gik 1. klasse i skole mandag til torsdag. De store i 2. klasse gik fredag og lørdag. Om vinteren var det modsat.
De degne, som boede i huset og holdt skole der, var:
1762 – 1790 Conrad Pedersen Krogh, som boede og holdt skole i otte år.
1790 – 1815 Johannes Giessing, som boede og holdt skole i 25 år.
1815 – 1865 Frederik Carlsen, som boede og holdt skole i 50 år.
Degnehuset fungerede som skole frem til 1872, da den blev afløst af den røde murstensbygning på Lejrevej, af mange kaldet Frk. Næsgårds skole, nu ældrecenter.
I privat eje
I 1964 overgår degnehuset fra grevskabet til private ejere. Læge Helga Laursen får lov til at købe huset af greven på grund af moderens gode forhold til greveparret. Moderen var jordemoder og havde taget imod grevens syv døtre.
Helga Lauersen bor sammen med kontorchef Else Basse, og de to køber Degnehuset sammen.
De får sammen tre børn: Helga adopterer en pige. Else adopterer to drenge Joakim (Kim) og Peter.
Peter Basse lejer huset i 1964.
Kim Basse køber huset i 1978, Han tager et lån på 600.000 kroner, renoverer huset og bygger til. Der bliver lavet en tilbygning på fem meter mod nord, så husets længde mod Gl. Byvej er 17 meter.
Der kommer også en tilbygning – en sidebygning mod øst – ned mod åen. Den er på fem gange otte meter, og Degnehuset er nu en vinkel.
Christian Bayer
I 1874 lavede Christian Bayer et billede af Gammel Byvej med Degnehuset.
Degnehuset på Gammel Byvej 7 i Allerslev ligger med de omgivne huse stadig, som det lå, da Christian Bayer tegnede sit billede.
På Bayers billede kan man se Degnehuset til højre. Overfor ser man nr. 14. Bagerst i billedet, hvor byvejen drejer mod venstre, ses huset Gammel Byvej 3b. Her har i en årrække været høkerforretning, hvor skolebørnene omkring 1940 kunne købe slik hos Høker Karen.
Mange huse på Gammel Byvej er stadig de samme, som på Bayers tid med bindingsværk og stråtag. Det gælder husene Gammel Byvej 2, 3, 4, 5, 7 og 14.
Hushandel
Familien Kvist Kristiansen boede i en halv dobbeltvilla på Røglebakken på 120 m2.
Da børnene blev lidt større, kneb det med plads, og familien begyndte at se efter et større hus i Lejre. Men der var ikke noget til salg.
Så skrev familien et antal breve om, at de ønskede at købe et hus. De gik rundt i Lejre og så på huse. Så de et hus, de kunne tænke sig, fik huset et brev i postkassen.
Kim Basse reagerede på brevet og sagde, at han godt ville sælge. Men først skulle han finde et passende hus i Lejre at flytte hen i.
Så opstod ideen om at tilbyde huset på Røglebakken i bytte for Degnehuset.
Med hjælp fra en ejendomsmægler fik man sat pris på de to huse, og Kim Basse fik udbetalt forskellen. Hans hus var større, og haven – i skønne omgivelser ned til åen – var væsentlig større end den på Røjlebakken.
Renoveringen
Så kunne den meget omfattende renovering gå i gang.
Man bevarede så vidt muligt husets udseende udefra, men det indre blev lavet om til en tidssvarende og moderne bolig.
Døre og alle vinduer blev fornyet, og vinduerne i sidebygningen ned til åen blev gjort større.
Med undtagelse af den stor stue blev alle gulve taget op, og der blev lagt gulvvarme.
Der kom nyt køkken, badeværelser og spisestue. På loftet blev der grundigt isoleret og etableret to værelser med opholdsrum til de to store børn.
Man var heldig at starte renoveringen, før de store prisstigninger satte ind.
Men renoveringen kom alligevel til at koste op mod to millioner kroner.
Nu står der et hus på Gl Byvej 7. Indvendigt er det en ny, moderne bolig, man kan have glæde af i mange år frem
Udvendigt ligner huset den degnebolig, grev Holstein lod opføre i 1762.
Og det er med til fortsat at gøre Gl. Byvej i Allerslev til en del af en gammel landsby med stråtækte bindingsværk huse.
Overrækkelsen af de historiske foreningers pris – en platte til at sætte op på bygningen – foregår fredag den 13. september klokken 16. Alle er velkomne.