Deltagere til høstfesten på Øm Klostergård i 2023. Foto: Laila Vetterlain.
En fremtidig Folkefælled, trampesti og grobrundfor lokale fælleskaber i landskabet
Velkommen til Lejre Landsbyers faste hjørne i LejreMagasinet. Lejre Landsbyers bestyrelsesmedlemmer skriver på skift en klumme for at fortælle om alt det, der foregår i vores lokalsamfund. Lejre Landsbyer er en forening, som har til formål at synliggøre og styrke foreninger, landsbylaug, initiativer, ildsjæle på tværs af hele vores kommune.
Del denne artikel
Af Henrik Bruun
bestyrelsesmedlem i Lejre Landsbyer
Øm Klostergaard vil arbejde for at skabe fælles grobund for lokalt medejerskab i beskyttelsen af lokale naturresurser. Derfor har de igangsat et projekt, hvor de vil lægge 34 hektar jord til et nyt forsøg med at skabe et lokal-demokratisk naturgenopretningsprojekt. Vi kalder det en Folkefælled.
Projektet åbner med at skabe en helt ny forbindelse til landskabet mellem Øm og Lejre med planer om en ny trampesti langs Langvad å.
Men hvad er en Folkfælled og hvordan ser sådan en ud? Det vil Øm Klostergaard og Lejre Landsbyer opfordre dig og andre lokale til at komme og drømme med om. D. 7.9, under Øm Klostergaards høstfest inviterer vi derfor alle til en walk og talk på ruten for den fremtidige trampesti på Øm Klostergård.
Drømmene for folkefælleden kan være mange: Trampestier, hvor alle kan komme og nyde det varierede landskab, græsningslaug med dyr eller beplantning med spiselige træer. Øm Klostergård lægger jorden til, men det er håbet, at det på sigt er borgere i Lejre, Øm og omegn, som kan være med til at udvikle og drive en fremtidig Folkefælled til glæde og gavn for fællesskabet, biodiversiteten og udelivsglæden.
Vores håb er at mange vil dukke op til walk and talk den 7. september, hvor vi starter samtalen op om, hvad vi kunne ønske for en fremtidig trampesti og Folkefælled og hvem, der gerne vil være med til at tænke videre.
Øm Klostergård er et 100 hektars landbrug, hvor ejerne har sat meget ambitiøse visioner op for at landbruget skal dyrkes regenerativt og være et laboratorium for udviklingen af et landbrug med meget høje krav til miljøbeskyttelse og biodiversitet, herunder ligger tanker om at udvikle modeller for at inddrage lokale borgere i nye måder at forvalte jorden på.
Inden du tænker, åhhh Folkefælled, lyder det ikke alt for gammeldags, eller politisk eller bare for meget. Så håber vi at du vil lade glæden over at vi sammen kan få lov til at drømme om at forvalte 34 hektar jord, som ligger utroligt naturskønt og smukt lige der, hvor mange borgere nemt kan gå en tur, plukke en valnød og nyde græssende dyr. Og tænk, at en fælled bare er et sted, hvor vi kan være fælles om at passe på vigtige lokale naturresurser og at folkefælled faktisk er et velafprøvet fællesskab igennem den danske historie.
Har du et initiativ, en forening eller et bylaug, som gerne vil dele jeres måde at organisere jer, eller fejre at I har fået sat gode fællesskaber i gang? Så kan din forening, dit initiativ, dit bylaug få synlighed og hjælp hos Lejre Landsbyer. Kontakt forperson Trine Krebs på info@lejrelandsbyer.dk
Læs mere på www.lejrelandsbyer.dk