Lars Hlten, direktør i Sagnlandet, Lejre

– Det, der er helt, helt specielt ved det her sted, er, at Lejre er en kommune, hvor en tredjedel af arealet er fredet. 

Lars Holten; Lejre har altid tiltrukket mig

Lige fra barnsben har Lejre Forsøgscenter, nu Sagnlandet Lejre, haft en særlig plads i Lars Holtens hjerte.  

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen

LEJRE: – Det første foto, jeg har, er fra 1967, hvor jeg tre år gammel står i alleen. 

– Jeg er kommet her hele min barndom – mine forældre havde hus i Gevninge – og da jeg blev lidt ældre, tog jeg mine klassekammerater med herud.  – Det at træde ind i historien og mærke den. Det er superinspirerende, siger Lars Holten, der siden 2000 har været direktør i Sagnlandet Lejre.

– Jeg har altid været interesseret i arkæologi, og jeg har altid brændt for formidling af kulturarv. Det er vigtigt at forstå, at vi i dag står på skuldrene af alle dem før os. VI er en del af et større hele. Lars Holten var den første student i familien.

– Det har aldrig være et krav, at jeg skulle arbejde på min fars lille møbelværksted. 

– Begge mine forældre har været meget interesserede i kultur, men de var da en lille smule bekymrede, da jeg skiftede fra agronomstudiet til arkæologi på Københavns Universitet. Var der nu job at få.?

– Man skal altid følge sit hjerte. Det siger jeg selv til min datter på 20 år, siger Lars Holten.

Et specielt sted
– Det, der er helt, helt specielt ved det her sted, er, at Lejre er en kommune, hvor en tredjedel af arealet er fredet. 

– Lejre er Danmarks fødselsattest. Det er her, riget blev dannet. Det oldengelske heltekvad om Beowulf er kendt af hele verden, og antallet af udenlandske besøgende er vokset, især efter at vi har fået Kongehallen, fortæller Lars Holten.

– Man kalder Jellinge-stenen for Danmarks dåbsattest. Men vuggen har altså stået her, inden for vores kommunegrænser. Det er fantastisk.

– Lejre er en kommune med rigtig mange ildsjæle, og jeg synes, at jeg oplever en stolthed over ”vores sted”. Blandt andet på grund af herlighedsværdierne.

– Jeg oplever også en stor åbenhed i forhold til politiker og embedsmænd. Det er rigtig vigtigt i en kommune, som består af 49 landsbyer. 

– Her er dejlig grønt. Det er et rart sted af være – og så ligger Lejre stadigvæk tæt på byen.

– Det her sted har altid været dejligt, og jeg ser rigtig mange udviklingsmuligheder. Jeg er privilegeret. Jeg har nogle vidunderlige og engagerede kolleger, der kan alt muligt. Her er det, hvad man kan og ikke, hvad man nødvendigvis har papir på, der tæller, siger Lars Holten.

– Mit job er et mandags- til søndagsjob. Og det klager jeg slet ikke over; det er både min livsdrøm og mit livsværk. Kultur betyder noget, siger Lars Holten. 

PLUS
· Natur af internationalt format

· Kultur af internationalt format

· Første sted på Sjælland, der blev nationalpark ”Vores sted” – en fantastisk titel – at skabe sammenhæng

· Dejlig kort vej til at tale med politikere og em- bedsværket.

· Ledreborg Slot med alleen og den smukke park.

MINUS
· Den offentlige transport bliver dårligere og dårligere

· Internetdækningen halter stadig

· Manglende overnatningsmuligheder i form af en slags vandrehjem og autocamperpladser. Det passer rigtig godt i en nationalpark.

· I selve Lejre mangler der hyggelige samlings- steder/cafeer.

Lars Holten, direktør i Sagnlandet
Årgang 1964, født og opvokset i København. Gift i 1998 med advokat Hanne Rahbæk Holten, partner i advokatfirmaet Nyborg & Rørdam. Dejlig voksen, hjemmeboende datter årgang 2002. Privat bopæl i lille andelsboligforening, Øster Søgade 98, 3. sal tv. 2100 København Ø.

Nyder friluft- og familieliv, ikke mindst i vores sommerhus i Hornsherred med natur og praktiske handy-man arbejder samt rejser og skiferier.

UDDANNELSE

Københavns Universitet 1985 – 1997

Mag.art. Forhistorisk Arkæologi

Den Kgl. Veterinær & Landbohøjskole

1983 – 1985

Agronomstudiet uafsluttet knap halvvejs til fordel for arkæologi.

Ingrid Jespersens Gymnasieskole

1971 – 1983

Grundskole samt matematisk-naturfaglig student.

PRISER OG UDMÆRKELSER

Amalienborgmedaljen og Amalienborgprisen (300.000 kr.) 2020 (modtaget som bygherre på vegne af Sagnlandet Lejre. Prisen uddeles som anerkendelse for en væsentlig videnskabelig eller kulturel indsats. Prisen påskønner genskabelsen og formidlingen af Kongehallen, som er en rekonstruktion af Danmarks største hus fra oldtiden.

Københavns Universitets guldmedalje 1997 (modtaget for prisopgaven ”Kaos eller organiseret uorden – Dødekult i Tragtbægerkultur belyst ud fra megalitgrave”).

Direktør Ib Henriksens Fond, medaljepris (10.000 kr.) (modtaget som guldmedaljemodtager ved Københavns Universitet, som inspiration for videre forskning).

ERHVERVSERFARING

SAGNLANDET LEJRE – Historisk-Arkæologisk Forsknings- og Formidlingscenter, direktør

2000 –til nu

Direktør med ansvar for organisationsudvikling, fundraising, projektudvikling- og styring, netværksopbygning, ledelse og drift. Arbejdsplads i perioden udviklet fra 21 til 38 årsværk. Omsætning øget fra 9 mio. kr. til 23,4 mio. kr. Fundraising rejst til udbygning af bygningsmasse i perioden i alt ca. 195 mio. kr.

Nationalmuseet, forskningsstipendiat

1998–2000

Forskningsstipendiat finansieret af bevilling fra Kulturministeriet og Statens Humanistiske Forskningsråd (Yngre stenalders megalitgrave)

Lejre Forsøgscenter, vikariat for forskningsleder og formidlingsleder

1997–1998

Vikariat 6 måneder for forskningsleder fulgt af vikariat 6 måneder for formidlingsleder (bl.a. ansvar for bogproduktion, eksperimental-arkæologiske gæsteforskere, PR og kommunikation).

Københavns Universitet, undervisningsassistent

1997–1997

Tilrettelæggelse, opbygning af pensum og undervisning i nyt fagmodul på grundfag (Arkæologisk Teori & Metode).

Nationalmuseet/Skov- & Naturstyrelsen, udgravningsassistent

1991-1996

Ansvarlig for arkæologisk dokumentation (udgravning og

restaurering af fredede dysser og jættestuer (studenteransat).


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig