Bagerste række fra v.: Mathilde Brandt (datter af venneforeningens forperson), Ebbe Arnfred fra Potteriet i Sagnlandet Lejre, Inger Hebøll områdeannsvarlig Potteriet, Gitte Hansen fra Gitte Hansen APS (den glade giver), Johanne Høegh fra Dragtværkstedet i Sagnlandet Lejre, Lasse Stockholm Nielsen publikumschef i Sagnlandet Lejre, Christina Brandt forperson for Sagnlandet Lejres Venner og Tania Lousdal Boelskift kommunikationschef i Sagnlandet Lejre.Forreste række: Birgitte Bjørkmann, Jens Bo Sørensen, Anders Frimodt, Caroline Frimodt (datter af Anders Frimodt) og Vibeke Sørensen medlem af Sagnlandet Lejres Venner.
Ny rampe i Sagnlandet gør en stor forskel for kørestolsbrugere
To veninders flittige brug af Sagnlandet Lejre, et sponsorat og en ny rampe har gjort de historiske værksteder tilgængelig for gæster i kørestol.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.
LEJRE: To små hvide, stråtækte huse putter sig i kanten af Hvidesø. De huser Sagnlandets historiske værksteder. I potteriet holder pottemagerne til, mens der hos naboen bliver arbejdet med tekstil.
Værkstederne ligger på den handicap-tilgængelige blå rute i Sagnlandets store naturområde.
Ruten fører til de historiske værksteder og til jernalderlandsbyen.
I jernalderlandsbyen findes der slisker, så man kan komme ind i husene, hvis man er kørestolsbruger. Men de to historiske værksteder er desværre udformet på en måde, så det hidtil ikke har været muligt for kørestolsbrugere at komme ind, fortæller Lasse Stockholm Nielsen, der er publikumschef i Sagnlandet Lejre.
– I mange år har vi i stedet båret lerkrukker og dragter udenfor.
– Det har aldrig været optimalt, siger han og glæder sig over, at det nu endelig er lykkedes at kunne tilbyde kørestolsbrugere at komme ind i husene via en godkendt transportabel glasfiberrampe.
– Den kan både kan håndtere klassiske kørestole og moderne, motoriserede kørestole, siger Lasse Stockholm Nielsen.
Igennem de sidste 25 år har Gitte Hansen flittigt besøgt Sagnlandet. De sidste 20 år sammen med sin veninde Vibeke Sørensen, der er kørestolsbruger og medlem af Sagnlandet Lejres Venner.
– Vi har årskort og er herude en gang om måneden. Og vi har tit talt om, at flere små ting kunne gøre det lettere at transportere sig rundt som kørestolsbruger.
– Så Vibeke tilbød Sagnlandets driftsafdeling at gennemgå området og vise de steder, hvor det var problematisk at komme frem. Nogle steder var det bare et par skovlfulde jord, der var behov for.
Gitte Hansen var med ved gennemgangen, og fik sig en sludder med de folk, der bemander de to historiske værksteder.
– Sagnlandets Venner gik i gang med at søge fonde til en rampe. For de får udelukkende donationer til kæmpe projekter.
– Jeg tænkte ikke så meget over det på det tidspunkt. Men en dag, hvor jeg gik derhjemme, så slog det mig: Jeg gør det da selv.
Gitte Hansen – der gennem sit firma lærer folk at eksekvere – ringede til sin veninde og fortalte, at nu havde hun fundet en sponsor.
Og da Vibeke Sørensen ville vide, hvem dem var, lød svaret: – ”Det er sgu’ da mig”. Rampen er blevet behørigt indviet og fungerer efter hensigten. Så nu kan de historiske værksteder byde indenfor i stedet for at bære udenfor.
Kørestolsbruger i Sagnlandet:
• I Sagnlandet findes der to ruter: en gul rute og en blå rute.
• Den blå rute fører til Jernalderlandsbyen, Vikingemarkedspladsen, Båldalen, værksteder, kiosk og butik.
• Den kan normalt passeres af de fleste manuelle kørestole afhængig af brugerens og medhjælpernes fysiske form.
• Vejr og vind er også afgørende for, hvor let ruten er, og det kan skifte fra dag til dag. Det er derfor altid en god idé at kontakte Sagnlandet inden ens besøg og høre nærmere om mulighederne. Man er velkommen til at ringe 46 48 08 78.
.