Ejby Ådal i Lejre med den smukke natur

Ejby Ådal på 22 ha blev fredet af botaniske årsager i 1952.

Stejle kyster og sjældne orkideer

-og en bautasten, der ifølge gamle sagn er en forstenet troldkælling
Tekst af Conny Probst.

Ejby Ådal: Man får en storslået oplevelse, når man går oppe på kanten af skrænterne af Ejby Ådal og kigger ud over smukke Isefjord, så langt øjet rækker.De stejle skrænter er dannet af istiden for 12-15.000 år siden, og den kalkholdige kilde giver gode forhold for et utal af blomster, også en del sjældne arter. I foråret kan man se mange blomstrende orkideer.
Det højeste punkt nås mod syd på Flækkebakke med 31 meter, der på toppen krones af en bronzealderhøj. Herfra er et vældigt udsyn over fjordlandskabet.
En vandretur i området både oppe og nede og langs kysterne er en meget smuk oplevelse på alle tider af året og i al slags vejr. Det er muligt at følge kysten helt op til Vellerup Vig.

Fredning

FredningSelve Ejby Ådal på 22 ha blev fredet af botaniske årsager i 1952, fortæller Danmarks Naturfredningsforening.
I 1996 blev fredningen blev udvidet til også at omfatte kystskrænterne under Ejby mod syd og Kyndeløse mod nord, i alt 35 ha.
Fredningens formål er at sikre, beskytte, pleje og forbedre naturforholdene i en af Danmarks allerbedste botaniske lokaliteter.
Der må hverken plukkes blomster eller graves planter op.

Troldbykællingen

TroldbykællingenPå nordskrænten af Ejby Ådal står en stor bautasten kaldet Troldbykællingen. Stenen er rejst for mellem 1.500 og 3.000 år siden, kan man læse i Friluftsrådets pjece ”Gudernes stræde”.
Ifølge sagnet er stenen en forstenet troldkælling. Trolde kan ikke tåle sollys og vil blive til sten, hvis de rammes af solens stråler. Da kristendommen nåede til Hyllinge og sogneboerne ville bygge en stenkirke, blev troldene så rasende over det, at de om natten gik i gang med at rive det ned, som menneskene havde fået bygget op om dagen.
Troldbykællingen deltog aktivt i det arbejde. Hun forglemte sig dog en nat og nåede ikke under jorden, inden solen stod op. Hun blev ramt af solens stråler, medens hun stod på kanten af Ejby Ådal og blev til en sten.

Gåfællesskab

Har man lyst til at gå ture sammen med andre i området, så kan man tjekke facebook-gruppen ”Gang i Ådalen” en mulighed.
Gruppen er blevet til i et samarbejde med Lejre Kommune, DGI og Sagnlandet Lejre under projekt ”Bevæg dig for livet”.
Turene varierer fra to til flere kilometer. Ved hver begivenhed kan man orientere sig om længde, varighed og stiernes underlag.
Foto: Lejre Kommune

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig