Ejby er valgt til pilotlandsby

Ejby som pilotlandsby

Ejby er blevet udvalgt som en af tre pilotlandsbyer til et projekt om grøn boligrotation i landdistrikterne. 

EJBY:  Seniorer skal kunne blive gamle i deres lokalområder i attraktive og klimavenlige seniorboliger, og energirenovering skal i fokus, når familiehuse i landsbyerne frigives til børnefamilier. 

Det er ambitionen i et nyt projekt, som Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit står bag.

Der mangler boliger i landdistrikterne tilpasset den voksende gruppe af seniorer, som ønsker at blive boende i deres lokalområde, men som synes, at parcelhuset er blevet for stor.

Manglen på mindre seniorvenlige ejer- og lejeboliger i landsbyer betyder, at mange ældre ender med at blive boende i store huse, som ikke længere matcher deres behov. 

Alternativet indebærer nemlig, at de skal fraflytte det lokalsamfund, som de trives i. 

Det sætter en stopper for boligrotationen i landdistrikterne, fordi udbuddet af attraktive familiehuse til unge og børnefamilier bliver mindre, hvilket begrænser dem i at flytte til landsbyerne.

Men nu vil Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd med et fælles projekt – ”Grøn Boligrotation i Landdistrikterne” – undersøge, hvordan der kan sættes fornyet skub i boligrotationen.

Grønt fokus
Projektet har også en grøn dimension. 

Udover at øge boligrotationen i de danske landsbyer, er målet at undersøge, hvordan man kan understøtte, at de boliger, som seniorerne fraflytter, energirenoveres som en del af boligrotationen.

Projektets første del, som løber til udgangen af 2023, skal resultere i generelle modeller og anbefalinger til, hvordan kommuner, boligorganisationer, landsbyer og investorer kan arbejde målrettet med grøn boligrotation i landdistrikterne.

Til det arbejde er der udvalgt tre pilotlandsbyer med henblik på at kvalificere behov og muligheder for øget grøn boligrotation. 

Pilotlandsbyerne er Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Ejby i Lejre Kommune.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig