Som med andre oldtidssagaer og krøniker mener man, at historien om Beowulf oprindelig er blevet fortalt mundligt. 

Som med andre oldtidssagaer og krøniker mener man, at historien om Beowulf oprindelig er blevet fortalt mundligt. 

Minipodcastserie om Beowulf

LEJRE: Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer.

Herhjemme er det derimod næsten ukendt, og det er egentligt mærkeligt, fortæller Lejre Museum. 

For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

8. eller 9. århundrede
Som med andre oldtidssagaer og krøniker mener man, at historien om Beo-
wulf oprindelig er blevet fortalt mundligt. 

Dateringen af det mundtlige digt er omdiskuteret – men det 8. eller begyndelsen af det 9. århundrede er mest sandsynligt. Senere, omkring år 1000, er fortællingen skrevet ned, og derefter blev den glemt i flere århundreder.

Heltekvadet eksisterede ubemærket og ulæst helt indtil starten af 1800-tallet, da en islandsk-dansk historiker offentliggjorde en kopi af teksten. 

Men det var J.R.R Tolkien, der virkelig satte Beowulf på landkortet med sit essay: ”Beowulf” fra 1936.

Hjortehallen
Heltekvadet fortæller historien om den svenske Beowulfs heroiske gerninger. 

Den danske konge Roar er i fortællingen kommet i dyb nød, fordi hans kongehal bliver hjemsøgt af uhyret Grendel, der hver nat bortfører og spiser kongens krigere. 

Beowulf beslutter at komme den danske konge til undsætning. Han samler sine bedste krigere, og efter en hård kamp lykkes det ham at slå uhyret ihjel. 

Foruden Kong Roar møder Beowulf Skjoldungerne Helge og Rolf Krake, og netop med fortællingens fremstilling af Skjoldungerne knyttes heltekvadet til Lejre, selvom stedet aldrig nævnes direkte.

Hvis man gerne vil dykke dybere ned i Beowulfkvadets handling og høre mere om Lejres mytiske historie, så kan man eksempelvis lytte til Lejre Museums minipodcastserie.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig