
Etableringen af sorggrupperne har været en del af det politiske arbejde, vi laver i lokalforeningen, forklarer Lotte Mikkelsen.
At lave frivilligt arbejde er en gave
Man får udvidet sit netværk og bliver en del af et fællesskab, hvis man beslutter sig for at blive frivillig, siger Lotte Mikkelsen. De sidste 10 år har hun været formand for Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Lejre og frivillig i en genbrugsbutik.
Del denne artikel
Tekst og foto af Conny Probst.
SÆBY: Da Lotte Mikkelsen i foråret 2014 gik på efterløn, havde hun nogle ledige timer, som hun gerne ville bruge fornuftigt. Derfor skrev hun til den daværende formand for lokalforeningen og tilbød sin hjælp.
– Jeg havde forberedt min efterløn og ville noget andet i fritiden. Så jeg deltog i bestyrelsens arbejde indtil marts året efter. På det konstituerende møde efter generalforsamlingen skulle der vælges ny formand, og bestyrelsen mente, at det skulle være mig. Så jeg trådte direkte ind i bestyrelsen og blev formand, fortæller hun.
Lotte Mikkelsen er også frivillig i den lille genbrugsbutik Bagergårdens Genbrug i Kirke Hyllinge.
Her bliver overskuddet fra salget delt ligeligt mellem Kræftens Bekæmpelse og Lejre Kommunes lettiske venskabskommune Talsi.
Sorggrupper og røgfri skoletid
Lokalforeningen i Lejre har blandt andet været medvirkende til, at der er blevet oprettet sorggrupper for børn på skolerne, fortæller Lotte Mikkelsen.
– Det har taget lang tid at få gennemført, men i dag er der etableret to sorggrupper i kommunen, en for større elever og en for mindre elever.
– Den del af genbrugsbutikkens overskud, som sendes ind til Kræftens Bekæmpelse, kommer tilbage til Lejre kommune. Efter aftale med Kræftens Bekæmpelse er pengene øremærket til dels at kompetenceudvikle medarbejdere på skolerne, så de bliver klædt bedre på til at snakke med de børn, der har behov for hjælp, dels til kompetenceudvikling af medarbejderne i dagtilbud, som jo har kontakt med forældrene hver dag.
– Etableringen af sorggrupperne har været en del af det politiske arbejde, vi laver i lokalforeningen, forklarer Lotte Mikkelsen.
I 2019 opfordrede bestyrelsen den daværende kommunalbestyrelse til at beslutte, at Lejre Kommune skulle være partner i Røgfri Fremtid. Visionen for Røgfri Fremtid er blandt andet, at Danmark har en røgfri ungdom i 2030.
– Kommunalbestyrelsen valgte at lade Lejre blive partner i Røgfri Fremtid, og projektet blev iværksat i 2021: Røgfri skoletid, Røgfri arbejdstid og Røgfri fritid.
– Desværre må vi i dag konstatere, at tobaksindustrien hele tiden overhaler os indenom, fordi de sender nye nikotinprodukter på markedet, der tiltaler de unge. Hvor de unges brug af cigaretter er stagnerende, er salget og brugen af snus, puff bars og lignende produkter voldsomt stigende, siger Lotte Mikkelsen.
– Så det er stadig en stor opgave at informere om de skadelige virkninger.
I 2024 etablerede bestyrelsen derfor et samarbejde med kommunens SSP-konsulenter, som resulterede i afholdelse af et succesfuldt forældremøde, hvor en række kompetente personer fortalte om de forskellige nikotinprodukter, om afhængighed af produkterne og om tandkødsskader, der kommer, hvis man bruger snus.
– SSP-konsulenterne fortalte om, hvordan man taler med sit barn om nikotinprodukternes skadelige virkninger, siger hun.
Arrangementer og infoarbejde
Der er stort set en lokalforening i hver kommune, som forsøger at formidle de emner, som Kræftens Bekæmpelse finder relevante og aktuelle, fortæller Lotte Mikkelsen.
– Vi laver informationsarbejde, oplysningsarbejde og arrangerer en del foredrag. Pt. er det nikotinprodukter og senfølger, vi har fokus på.
– I 2023 holdt vi et meget velbesøgt foredrag om senfølger, og vi har også holdt møde med kommunens rehabiliteringsteam for at sikre os, at de er opmærksomme på borgere, der har fået senfølger efter kræftbehandling.
Lokalforeningens ”Flagskib” er ”Lyserød lørdag – Støt brysterne ” kampagnen, som finder sted hvert år i uge 40. Her samler lokalforeningerne i hele landet penge ind, der går til forskning i brystkræft.
– I en landkommune som Lejre med 49 landsbyer har vi valgt at holde vores arrangementer flere forskellige steder i kommunen. Vi har fem til seks arrangementer i løbet af ugen. Til nogle af arrangementerne har vi sponsorgaver og holder lodtrækning over sponsorgaver fra de lokale erhvervsdrivende siger Lotte Mikkelsen.
Overskuddet har de sidste par år været omkring 40.000 kroner.
Frivilligt arbejde
Lokalforeningen har igangsat en rekrutteringsproces for at få nye medlemmer til bestyrelsen.
– Man kan være frivillig på mange forskellige måder. Involvere sig i bestyrelsen eller være frivillig til vores arrangementer.
– Det er blevet svært at finde nogen, der har lyst til at indgå i en bestyrelse.
– Heldigvis er bestyrelsen i kontakt med nogen, der gerne vil hjælpe på forskellig vis.
– Vi håber, at nogle at dem bliver så glade for samarbejdet, at de gerne vil være med i bestyrelsesarbejdet, siger Lotte Mikkelsen.
– Som frivillig får man udvidet sit netværk og bliver en del af et meningsfuldt fællesskab. Det er et teamwork, hvor nogle projekter tager lang tid, mens andre kræver mindre forarbejde.
Lokalforeningen holder generalforsamling den 4. marts. Lotte Mikkelsen fortsætter i bestyrelsen, men ikke som formand.
– For mig giver det mening at være frivillig i Kræftens Bekæmpelse. Det er relevante opgaver, vi bliver bedt om at arbejde med, men efter 10 år med den samme formand er det godt at få nye kræfter i spil og få nogle nye ideer, siger hun.
– I den kommende tid forsøger vi at gøre lokalforeningen mere synlig. Der er mange, der ikke ved, at den eksisterer.