Borgmester Tina Mandrup holder åbningstale ved Lejre Høstfestival 2023

Borgmester Tina Mandrup sluttede sin tale af med en tak til de frivillige, der er grunden til, at det overhovedet kan lade sig gøre, at holde en høstfest i Lejre.

Borgmester Tina Mandrup åbner Lejre Høstfestival 2023

Traditionen tro, inviterer frivillige kræfter hvert år til Lejre Høstfestival – også i år. Høstfestivalen blev åbnet lørdag morgen kl. 10.00 med en flot tale af Borgmester Tina Mandrup. Åbningstalen kan du læse herunder.

LEJRE BY: Kære alle sammen – mange tak, fordi jeg igen får lov til at åbne den her høstfest – og en fest er det jo.

Lejre Høstfestival er en af de mange fine traditioner, som vi har her i kommunen.

Jeg har glædet mig igen i år og jeg vil gerne lægge ud med et citat:

”Alting er altid det samme, og altid anderledes”

Ja, sådan skriver forfatteren Jens Smærup Sørensen i sin nye roman “Evigt i tiden”. Og det synes jeg faktisk, er en meget smuk erkendelse.

Bogen handler om en landbofamilie igennem tre århundreder.

Og sætningen kunne næsten stå over indgangen til Lejre Høstfestival. I år og alle år. For ja: Alting er altid det samme – og alligevel altid anderledes. Det er en sandhed, der bliver endnu tydeligere, når man bor herude på landet.

I storbyen er årets cyklus ikke helt så tydelig.

Jo, der er den lyse årstid og den mørke – også i byerne. Der er den koldere årstid og den varmere. Men man skal herud, her hvor landskabet og farverne og lyset og duftene for alvor skifter med årstiden. Og man skal opleve den faste forvandling i skoven, på markerne og i haverne, før man helt forstår den første del af sætningen. At alting er det samme – set over tid.

At livets og naturens cyklus fortsætter derudad år efter år.

September: så er der høstfest, og bordene bugner igen af de flotteste og saftigste afgrøder, som egnen kan byde på. Igen i år fejrer vi alt det, som I har fremtryllet med solens og regnens og biernes og fotosyntesens hjælp: Grøntsager, syltetøj, honning, frugter og bær.

Præcis som sidste år – og forhåbentlig mange år frem. På den måde er alting igen det samme.

Og alligevel er alting også anderledes. Høsten i år er ikke som sidste år. For sommeren 2023 har været som ingen somre før. Den var varmere i maj. Den var uhørt tør i juni. Den var sjældent regnvåd i juli og stormende forblæst i august.

Og så: en sensommer med temperaturer, som vi ellers skal sydpå for at finde.

Noget er ved at ændre sig. Indtil for få år siden var klimaforandringerne mest af alt et fremtidsscenarie og også genstand for en diskussion, menneskeskabt eller ej? – jeg fornemmer dens nedtoning.

Men nu ser vi de første meget synlige tegn på dem. Jeg ved ikke, om I selv har mærket det på årets høst? Men jeg ved, at mange landmænd har. Og det landbrug, som vi kender – det kommer til at forandre sig væsentligt i fremtiden. Klimaet kalder på omstilling.

Det er der masser af udfordringer i. Men nok også masser af muligheder. Og noget af det, som måske kan komme til at fylde endnu mere, ja, det er de gode, lokale råvarer, som vi heldigvis har så mange af her i Lejre Kommune.

For Sydeuropa er allerede hårdt ramt af klimaforandringer. Og jeg har personligt svært ved at tro, at vi kan blive ved med at importere samme mængder af vandmeloner, nektariner og tomater til Danmark, som i dag. Ja, allerede nu synes jeg faktisk, at frugterne i supermarkedet smager af mindre, end de plejede.

Er der måske nogen af jer, der i år har spist en melon, der faktisk smagte af noget? Jeg har ikke.

Og på den måde er noget allerede anderledes.

Derfor er det godt, at vi helt lokalt har dygtige og ihærdige landmænd og –kvinder, som knokler for at dyrke alle de grøntsager og alt det korn, som vi har brug for. Her er vi godt stillet i Lejre Kommune. Det bliver jeg mindet om, når jeg kører gennem landskabet. Og det bliver jeg mindet om her på høstfestivalen, som igen i år er et overflødighedshorn af lokal velsmag.

Jeg bliver altid ret imponeret: Hvor har I lært det?

Hvordan kan I vide, præcis hvad jorden og planterne har brug for? Og mon der aldrig er noget, der mislykkes for jer hjemme i haven eller ude på marken?

Men måske er det netop nysgerrigheden og viljen til at eksperimentere og lære, der er hemmeligheden bag jeres succes? Den nysgerrighed og vilje får I også brug for i årene der kommer, i takt med at klimaet ændrer sig.

Og det er ikke fordi, jeg ligefrem håber, at vi en dag kan købe pluk-selv-mangoer hos Assers Mølle eller papayaer hos Godis Grønt.

Tværtimod: Som borgere og samfund må vi gøre alt, hvad der står i vores magt for at begrænse klimaforandringerne og deres konsekvenser.

Men det giver mig tryghed at vide, at I – selv under vanskelige forhold – kan fremtrylle sådan en septemberfest som den, vi holder her i dag.

Nu byder Lejre høstfestival jo på meget andet end mad.

Jeg glæder jeg mig til alt det, som vi også kan opleve her i dag: Debatten i salen om lidt. Turen rundt blandt jeres mange stande og boder. Et besøg på engen, hvor Lejre Kommune igen i år har tilbud til børn og deres forældre.

Og jeg glæder til musikken og de andre optrædende, som også er et fast element her ved Domus Felix i september.

Så mange tak til jer frivillige – I er grunden til, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Tak til jer, der igen stiller op med boder og mad og underholdning.

Og tak til jer gæster, der er kommet for at nyde det helt særlige ved Lejre Høstfestival.

Jeg er sikker på, at vi også i år vil opleve det, som Jens Smærup Sørensen skriver:

At alting igen er det samme, og alligevel lidt anderledes.

Og med de ord er det mig en stor glæde at erklære Lejre Høstfestival 2023 for åben!


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig