I 2024sæsonen byder Sagnlandet Lejre på temaweekender og uger igennem hele sæsonen. Åbningsdage og tider kan man se på Sagnlandet Lejres hjemmeside: Sagnlandet.dk.

Jeg prøver, og jeg forstår – Sagnlandet byder velkommen til sæson 2024

Annonce: Der venter børn og voksne mange oplevelser, når de besøger det videnspædagogiske aktivitetscenter Sagnlandet Lejre, hvor man kan lege og opleve sig til viden og indsigt. Og så fungerer indgangsbilletten ovenikøbet som et sæsonkort. Se billedgalleriet nederst i artiklen.

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst. Fotos Sagnlandet.

LEJRE:  -Aktiv deltagelse er en hjørnesten i Sagnlandet Lejres virke. Man skal gribe for at begribe, siger direktør Lars Holten, der – efter 24 års ansættelse – stadig bobler af begejstring over sin arbejdsplads.

Når man køber en indgangsbillet til Sagnlandet Lejre, så giver den adgang til hele det igangværende kalenderår, hvor billetten er købt.

-Det er der mange, der er glade for. Der er 6.000 gengangere ud af de 70.000 gæster, vi har årligt. Mange af dem er fra nærområdet. Vi får selvfølgelig besøg af mange børnefamilier herude. Men halvdelen af vores gæster er voksne. Vi har noget på mange hylder. 

I 2024sæsonen byder Sagnlandet Lejre på temaweekender og uger igennem hele sæsonen. Åbningsdage og tider kan man se på Sagnlandet Lejres hjemmeside: Sagnlandet.dk.

-Vi har rigtig mange skiftende weekendaktiviteter for børnefamilier –og for voksne. Man får udleveret et dagsprogram, når man kommer. Vil man forberede sig hjemmefra, kan man også se programmet både for den enkelte dag og for hele sæsonen på vores hjemmeside, forklarer Lars Holten.

-Vi er et produkt af vores forfædre. Det er vigtigt at kende sin historie. Vi skaber også selv historie i dag, som andre skal forholde sig til. Vi har et ansvar for, hvordan fremtiden skal se ud. Derfor er det dejligt at gøre historien levende.

Aktiviteter og picnichygge for hele familien
I båldalen kan man sejle i udhuggede stammebåde, male mel, hugge brænde og nyde sin medbragte mad – eller købe kød i Caféen og grille det.

Er man ikke til stammebåde, kan man også ro rundt på søen i jolleprammene, der er nemmere at ro og har plads til fire til fem personer.

-Det er et hyggeligt sted for mange; man sidder i hjertet af Naturparken. Vi ser folk fejre fødselsdage herude, hvor de har tæpper og rød og hvidternede duge med, fortæller Lars Holten.

I den historiske Café Hvidesøhus, der ligger med udsigt over Båldalen, kig til Kongehallen og Jernalderlandsbyen Lethra, kan man nyde hjemmebagte kager, sandwich og kød fra Sagnlandet Lejres egne dyr.

Hvidesøhus blev bygget tilbage i 1763 og fungerede som smugkro for områdets landbefolkning.

På opdagelse i Danmarks største vikingebygning
På et smukt bakkedrag har Sagnlandet Lejre genskabt den største kongehal, der kendes fra vikingetiden i Danmark. Resterne af den originale bygning blev udgravet under tre kilometer fra Sagnlandet Lejre, på en mark i landsbyen Gl. Lejre.

Kongehallen er mere end 10 meter høj og måler 61 meter fra gavl til gavl. Den er bygget af over 1.000 tons egetømmer og udsmykket på smukkeste vis med figurer fra den nordiske mytologi; Odin og Tor, Odins ravne og ulve, slanger, der snor sig og stolte ørne.

Hallen er et fantastisk eksempel på nordisk arkitektur og en imponerende håndværksmæssig bedrift – både dengang og nu.

-Som Lejreborger kan man godt være stolt af sin fortid. Det er her, riget blev dannet. Derfor er et besøg i Kongehallen et must, siger Lars Holten.

-Det er en magtdemonstration. Danmarks fødselsattest.

Der er plads til pilfingre
-De folk, man møder rundt omkring i dragt eller vest, er vores ansatte. Vi vil rigtig gerne tale med folk, og ingen spørgsmål er dumme, fortæller Lars Holten.

-Vi kan se, at vores gæster er rigtig glade for, at børnene må slå sig løs, at der er plads til pilfingre, at man må have hund med i snor  og at man altid kan spørge vores ansatte om det, man ser.

-Vi plejer at sige, at hvis man har rene børn med hjem, så har vi ikke gjort vores arbejde godt nok, siger han.

Fortidsfamilier – en ekstraordinær ferieoplevelse
Hvis man vil holde en anderledes ferie og tilmed få masser af oplevelser og indsigt i fortiden, så kan man prøve kræfter med livet som jernalderfamilie, viking eller landbobonde. Man kan tilbringe en del af ferien i et rekonstrueret fortidsmiljø i jernalderlandsbyen, på vikingemarkedspladsen eller i 1800talsmiljøet Krikkebjerghuse.

-Man skal ikke tænke på tøj, og maden – som man selv skal tilberede – leverer vi. For nogen er det blevet en tradition. Jeg har selv været fortidsfamilie to gange. Det var sjovt at være på sin arbejdsplads på en anden måde, fortæller Lars Holten.

-Man kommer helt ned i tempo. Det er afstressende, en transformerende oplevelse, hvor man er aktiv hele tiden. Det er mennesker fra alle samfundslag, der holder ferie herude.

Fortidsfamilierne udgør en vigtig del af formidlingen i Sagnlandet Lejre. De er med til at levendegøre områderne som en del af Sagnlandet Lejres kulturhistoriske forsøg og de formidler om egne erfaringer til publikum.

-Man får mange gode og nære oplevelser, som man deler som familie. Det er en af de ferier, man altid vil huske.

Se meget mere på på vores websitetjek ind på:
www.sagnlandet.dk eller ring til os på tlf. 46 48 08 78


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig