I repair caféen i Sæby, har fixerne de seneste to år set på 254 ting.

Der er kaffe på kanden til både fixere og de besøgende.

Der er nok at tage fat på for fixerne

I repair caféen i Sæby, har fixerne de seneste to år set på 254 ting.

Tekst og foto af Conny Probst.

SÆBY: : Isyning af en lynlås, en kopholder hvor fjederen mangler, en radio der falder ud, et barometer der ikke virker og to vægure, der er gået i stykker og gerne skulle samles til et brugbart.

Det er nogle af de ting, som Mogens Olsen skriver ned, da repair café Sæby åbner lørdag formiddag, og folk kigger indenfor med ting, de gerne vil have hjælp til.

– Man melder sig i indskrivningen med sin fornavn og med de ting, man gerne vil have hjælp til. Og så finder Mogens ud af, hvilken fixer vedkommende skal henvende sig til, fortæller Inga Steffensen, der forrige år tog initiativ til repair cafeen, der holder til på den gamle skole i Sæby.

Folkeopdragelse
Lars fra Skibby har taget to ting med til fixerne: En barbermaskine hvor knappen er faldet af og en kopholder til bilen, hvor fjederen mangler. Han er blevet parret med fixer Claus Andresen.

– Jeg har læst om repair cafeen. Det er en umådelig god idé. En form for folkeopdragelse, at vi skal passe på tingene, siger Lars.

Jeanett er kommet med en jakke, hvor lynlåsen skal udskiftes. Hun har sat sig hen til fixer Louise Mosholt, der sidder ved en symaskine. 

Og hun kan andet end at sy lynlåse i:

– Jeg fixer også ødelagte symaskiner, jeg har repareret 10 – alle i forskellige mærker. Den ældste symaskine var fra 50’erne, fortæller Louise Mosholt.

– Jeg fixer også lidt småt elektronik, når drengene er optaget, siger hun.

Maiken og datteren Alfreda fra Gershøj har en håndfuld forskellige sy arbejder med, da de træder ind ad døren.

– Vi skal have hjælp til en lynlås. Og så skal vi låne lidt forskelligt sygrej, så vi selv kan ordne de andre ting, vi har med, fortæller Maiken.

Halvdelen er elektronik
I de seneste 24 måneder har vi set på 254 ting, og vi har fixet 69 procent af dem, fortæller Mogens Olsen.

Det svarer til, at man samlet set har ordnet 512 kg, hvoraf halvdelen har været elektronik i form af AV-udstyr, lamper, værktøj og haveredskaber, husholdningsapparater, computere, tablets og mobiltelefoner.

– Repair cafeen er en vigtig del af huset her. Det er en del af bylaugets aktiviteter, og alle i byen tænker: ”- Det klarer repair cafeen”, siger Inga Steffensen.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig