Den 1. april har Charlotte Wiberg været apoteker – udnævnt af Lægemiddelstyrelsen - i Hvalsø i ni år.

Efter Charlotte Wiberg overtog apoteket i 2014, er der sket en markant ombygning af de indvendige rammer, og der er kommet et nyt indgangsparti og tydelig skiltning.

Der er sket meget på Hvalsø Apotek siden år 1871

Annonce: 1. april er det 10 år siden, at Charlotte Wiberg blev apoteker i Hvalsø. Der er sket meget siden overtagelsen. 

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen (hovedfoto).

HVALSØ: – Hvalsø Apotek er en virksomhed med mange, mange års historie. Da jeg overtog apoteket, var det en stille og rolig overtagelse. Nu vil vi gerne fejre, at jeg har været med de sidste 10 år, siger Charlotte Wiberg.

Apoteket blev oprettet i 1871 og åbnede i december 1872. I 1974 blev der etableret en tilbygning med det primære formål at have laboratorie, påfyldnings- og personalefaciliteter. 

Bygningen blev ombygget i 2008 og i 2011 forsynet med en noget flottere facade. 

I november 2008 fik apoteket tillige installeret den fuldautomatiske robot “Karla”, der lægger alle typer pakninger på plads og plukker dem, når der skal ekspederes en recept.

Efter Charlotte Wiberg overtog apoteket i 2014, er der sket en markant ombygning af de indvendige rammer, og der er kommet et nyt indgangsparti og tydelig skiltning.

– Man har altid en vision for, hvad man gerne vil med hensyn til de fysiske rammer. Teknisk var der ikke en finger at sætte på noget. Men rammerne trængte til en opdatering, siger hun.

Tølløse Apotek 
I 2015 gjorde en ny lov det muligt at opgradere håndkøbsudsalget i Tølløse til et selvstændigt apotek. 

I april 2017 åbnede Charlotte Wiberg Tølløse Apotek. 

– Det, der er særligt ved Tølløse Apotek, er, det ligger i SuperBrugsen og har en anden profil. Vi har et godt samarbejde med SuperBrugsen – det er faktisk et lille ”perle-eksempel”.  

– Og her – som på apoteket i Hvalsø – er der kun faguddannet personale bag skranken. Den samlede medarbejderstab roterer mellem de to apoteker.

Et større kunderum
I 2018 tog Charlotte Wiberg fat på at opdatere primært de indvendige rammer på apoteket i Hvalsø.

– Der var brug for et meget større og mere kundevenligt rum. Samtidig blev der etableret en lift, der gav bedre adgang til apoteket, fortæller apotekeren.  

– Der blev flyttet rundt på alt i huset, så apoteket kunne få et udtryk, der afspejler den tid, vi er i. Og så kunderne i Hvalsø kan se, at det er en butik, der vil byen. – En stor tak til Hvalsø og omegn, som har bakket op om mig, siger Charlotte Wiberg.

Ombygningen varede to måneder, og apoteket var tilgængeligt for kunderne hver eneste dag i åbningstiden.

– Varerne blev kørt væk hver dag, og weekenderne blev brugt på af pille lofter og vægge ned. Vi fik blandt andet væltet flere vægge – og stort set alt arbejde blev udført af lokale håndværkere, siger Charlotte Wiberg.

I ”gamle dage” var der både apotek og privatbolig i den flotte bygning. Dengang var trappen ind til apoteket placeret i midten af bygningen.

Sådan så kundeområdet ud, da Charlotte Wiberg overtog apoteket i 2014.

En branche i bevægelse
– Vores branche er altid på vej et sted hen. 

– I dag bliver vi mere set som en del af sundhedssektoren, og der er nogle nye funktioner, vi skal have rum til. Eksempelvis vaccinationer.

– Vi følger med tiden. Heldigvis er Hvalsø Apotek et stort hus, der kan rumme mange ting. 

– Sundhedsvæsenet er hele tiden i bevægelse, og teknologien ændrer sig hele tiden. Før kom man på apoteket med en recept fra lægen. I dag foregår det hele elektronisk. 

– Så vi skal være parate til hele tiden at tilegne os ny viden, nye processer og ny teknologi. Hele tiden at være opdateret.

– Kunderne stiller også nogle andre spørgsmål i dag. Jeg er superstolt over, at vi kan imødekomme deres spørgsmål, fordi vores dygtige medarbejdere er faguddannede. Vi prøver altid at have tid til den enkelte kunde.

Nye processer og ny teknologi
”Dit nære apotek” står der over apotekets indgangsdør. 

– Det er udtryk for, at vi er tæt på hinanden, og at kunderne er trygge ved, hvad vi laver.  – Hvis de ikke mente, at vi var dygtige, ville de jo ikke komme igen, siger Charlotte Wiberg.

– Vi kender kunderne og kan være med til at ”afdramatisere” den medicin, som lægen har skrevet recept på. Og vi kan forklare noget svært stof, så kunden bliver mere tryg ved medicinen. 

– I dag forebygger man ret meget ved hjælp af lægemidler. Vi kan fortælle kunden, hvad medicinen kan, og hvad den gør ved ens krop. 

Midt i alt byggerodet var der stadig åbent på apoteket under den to måneder lange ombygning i 2018.

Man kan ikke lige se det, men den venstre side af trappen kan omdannes til en lift.

En moderne butik
– Vi kan få varer hjem fra dag til dag. Det, at have en moderne butik, skal afspejle, hvad folk har behov for og forventer, der er på apoteket. 

-Når det er nødvendigt, bringer vi også varer hjem; vi har egne, superdygtige chauffører. – Jeg er slet ikke færdig med at være apoteker. Jeg er glad for mit gode personale og for opbakningen fra byen, siger Charlotte Wiberg. Der er den 10. apoteker siden 1871.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig