Vintergæk indeholder flere stoffer som kan påvirke mennesker. Den er foreslået som middel med Alzheimer. Men indeholder  også stoffer som virker som pesticider og det anbefales at den ikke spises.

Vintergæk indeholder flere stoffer som kan påvirke mennesker. Den er foreslået som middel med Alzheimer. Men indeholder  også stoffer som virker som pesticider og det anbefales at den ikke spises.

Forårsbebuderen vintergækken

Lige nu titter vintergækken frem overalt og minder os om, foråret nu er på vej

Tekst og foto af Robert Dumong

Vintergæk (Galanthus nivalis), også kaldet almindelig vintergæk, er en af de første forårsbebudere i haven.  . Gala betyder: mælk, Anthos: blomst, og nivalis  “noget der hører vinteren til”.

Det danske navn vintergæk kommer af, at blomsten “gækker” sommeren. At gække er gammeldansk for at drille. Blomstens navn hentyder således til, at blomsten skaber illusion om sommer om vinteren.

Vi har, eller snarere har haft, i Danmark en tradition om at lægge en vintergæk i et brev. som oftest er en kærlighedshilsen,  hvor modtageren så skal gætte, hvem brevet kommer fra, oftest hjulpet på vej af prikker i antal, som svarer til afsendes navn. 

Den hører til Amaryllidaceae eller Påskelilje-familien. og er i familie med blandt andet påske- og pinseliljer.

Det er en flerårig plante som gerne breder sig og danner tætte bevoksninger i haven – og også gerne i skovområder. Den blomstrer fra januar til marts. Blomsten, der sidder på en glat hårløs stængel,  er regelmæssige og 3-tallig, men fremtræder dråbeformet. Kronbladene er hvide med en grøn aftegning og frugterne er kapsler med mange frø. Planterne danner sideløg og er på den måde med til at skabe de tætte bevoksninger.

Vintergæk stammer fra de centraleuropæiske løvskove, og foretrækker fugtige og skyggefulde voksesteder med kalk i jorden.

Vintergæk indeholder flere stoffer som kan påvirke mennesker. Den er foreslået som middel med Alzheimer. Men indeholder  også stoffer som virker som pesticider og det anbefales at den ikke spises. Dog mener man også at det var stoffer fra vintergæk som i Odysseen gav Odysseus kraft til at modstå Kirkes trolddom. 

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig