Rækkehus i Allerslev blev byttet

Den smukke pavillon, som Kristina og Theis Kvist Kristensen står foran, har træterrasse med nedgang til Lavringe å.

Fra rækkehus til stråtækt idyl

Familien Kvist Kristensen er flyttet ind i det tidligere degnehus på Gl. Byvej. Med Lavringe å i baghaven og med udsigt til Skjoldungestien.
Tekst og foto af Conny Probst.

LEJRE: Egentlig var det primært Theis Kvist Kristensen, der kunne tænke sig at flytte 400 meter i fugleflugtslinje – fra familiens rækkehus til et af de smukke, gamle stråtækte huse i Gl. Lejre. Hans kone Kristina gik dog med til, at de smed sedler i postkassen ved de huse, som kunne være en mulighed.
Kun en svarede; ejeren af Degnehuset på Gammel Byvej 7. Han ledte efter en mindre bolig, og det endte med et mageskifte.
december 2021 flyttede den nu forhenværende ejer af Degnehuset ind i familiens rækkehus, og familien Kvist Kristensen måtte i flere måneder bo i sommerhuset i Rørvig, mens håndværkerne gik i gang med at renovere Degnehuset fra a til z. Og sætte nye døre og større vinduer i det gamle hus fra 1762, så der kunne komme mere lys ind i boligen.
Da vi så huset første gang, kunne vi se en masse muligheder. Men vi fortalte ikke børnene om vores flytteplaner, før vi havde vist dem billeder på nettet, så de kunne se, hvordan huset kunne komme til at se ud. Der var meget mørke fliser og trælofter i stuetagen og på førstesalen – hvor børnene skulle bo – var der små snævre gange, fortæller Kristina Kvist Kristensen.
Forhandlingerne med Mille på 11 år og Malthe på 14 indbefattede en hund, en Bichon Havanese med navnet Hubert, der også er flyttet ind på Gl. Byvej.

Ideerne er vores egne

Parret har selv stået for indretningen og har haft håndværkere til at udføre arbejdet.
Vi har udtænkt ”de store planer”. Der er blandt andet blevet fjernet to skorstene, og i køkken og bryggers er der blevet gravet ud til gulvvarme. Der er kommet nye lofter, og alt er malet hvidt. Værkstedet er blevet forældre-soveværelse. Og i den vinkel, der er blevet bygget på i 1979, har vi fået meget store vinduer, så vi kan kigge ud på åen og markerne. Det er nok her, vi opholder os mest, siger hun.
Det er fantastisk at bo i et hus med historie og med en sjæl, er parret enige om.
Alt i alt er Degnehuset på 220 kvadratmeter. Det betyder blandt andet, at Theis Kvist Kristensen har kunnet hænge et skilt op på trappen ned til kælderen, der advarer om, at nu bevæger man sig ned i en ”mandehule” med billardbord og vinreoler.
Og så har familien lige måttet vænne sig til, at et stråtækt hus ikke har tagrender. Når det har regnet, så risikerer man at få vand i hovedet, når man går ud ad døren.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig