Borgmester Tina Mandrup, Lejre kommune.

Borgmester Tina Mandrup: Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige mange tak for de mange møder, besøg, begivenheder og samtaler til de mange af jer – borgere, foreninger og virksomheder – som jeg har mødt i årets løb. Jeg glæder mig til endnu flere gode udvekslinger i det nye år.

Godt nytår fra borgmesteren: Optimtist med åbne øjne

Borgmester Tina Mandrup ønsker godt nytår i LejreMagasinet – om kunsten at holde balancen mellem sortsyn og fremtidstro

Tekst af Tina Mandrup. Foto Maria Tegner.

LEJRE: De sidste tre-fire år vil nok komme til at fylde en del i historiebøgerne. Der er sket ting, som ingen af os kunne forudse, og som har påvirket os både globalt og lokalt.

Først satte en virus bogstaveligt talt det meste af verden i stå, og tvang os til at leve stik imod vores sociale instinkt – med afstand og ”fælles hver for sig”.

Og knapt havde verden fundet en vaccine mod virussen, før en helt anden tragedie ramte: Den krig i Ukraine, som desværre ikke ser ud til at ende foreløbig.

Læg dertil den opblussende konflikt i Mellemøsten. En konflikt som helt ubegribeligt også bliver trukket ind og har konsekvenser i vores hverdag i Danmark. Tænk f.eks., medborgere med jødisk baggrund nu skal leve i frygt og ufrihed i et ellers frit og demokratisk samfund. Det er dybt beskæmmende. 

Og endelig står vi i en klimakrise, der trækker sine meget synlige spor over jordkloden, og som allerede i dag koster liv og sætter lande og lokalsamfund under pres.

Ja, der er masser at være fortvivlet over, og man kan finde rigeligt med grunde til at blive under dynen, både i resten af 2023 og i året, der kommer.

Men man kan heldigvis også det modsatte: Man kan vælge at være ukuelig optimist. 

Ikke af naivitet eller med lukkede øjne – tværtimod: Man kan vælge bevidst at insistere på dialog, løsninger og handling! Se kriserne og truslerne direkte i øjnene og stå fast på, at der findes en anden vej. 

Det har lige været jul, og jeg fristes til at citere fra 1. kapitel i Johannesevangeliet: 

Lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.

Lyset og mørket er hinandens modsætninger – men også hinandens forudsætninger. De findes kun som begreber, fordi det modsatte også findes.

I begyndelsen af december havde jeg den store ære at bidrage med et lille indlæg ved et event under FN’s Klimatopmøde COP28 i Dubai. New Yorks tidligere borgmester, Michael Bloomberg, har stiftet et klimasamarbejde mellem byer i hele verden, og han inviterede borgmestre fra alle kontinenter til at mødes på topmødet. Her fik jeg mulighed for at fortælle, hvordan vi i Lejre Kommune arbejder med løsninger på nogle af de udfordringer og dilemmaer, som umiddelbart kan virke nærmest uoverstigelige. Men som dybest set ikke er det, hvis vi bare vil det nok. For det er jo udfordringer, som skal løses – det er vi vist alle enige om. Men med hvilke midler og med hvilken hast? Det er vi så mere uenige om. 

Dér, i mødet med andre byers borgmestre, blev min optimisme forstærket. For det var tydeligt, at viljen til at arbejde målrettet og kvalificeret med klimaindsatser overalt i verden er til stede, også på det helt lokale plan.

Og nej, COP28 førte ikke til en perfekt aftale. Men der blev taget nye skridt i den rigtige retning, og jeg er stadig optimist på klodens og klimaets vegne. Nu skal alverdens regeringer så vise mod og sikre, at der bliver sat handling bag de nye mål – og det må altså gerne ske i et højere tempo end det, vi ser i dag. 

Optimisme er beslutningen om, at der kan gøres noget, og at vi alle er en del af løsningen. Her i Lejre Kommune møder jeg heldigvis masser af udtryk for den optimisme. Og det er jeg glad for. For jeg mener, at vi – voksne og især os folkevalgte – har en forpligtelse til at vise og forsikre næste generation om, at vi tager ansvar og finder løsninger. Børn og unge skal vide og føle sig trygge i, at “de voksne” faktisk er voksne og drager omsorg for vores klode og vores næste.

I virkeligheden tror jeg, at den optimisme – den udbredte tro på fællesskabet og viljen til engagement – er noget af det, der kendetegner Lejre Kommune, Vores Sted. Og jeg kan i hvert fald love, at jeg som borgmester sammen med Kommunalbestyrelsen og alle medarbejdere vil gøre alt, hvad vi kan, for at tage vores ansvar på os.

Og derfor er det med åbne øjne og et lyst sind, at jeg forbereder mig på endnu en gang at sige farvel til ét år og velkommen til et nyt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige mange tak for de mange møder, besøg, begivenheder og samtaler til de mange af jer – borgere, foreninger og virksomheder – som jeg har mødt i årets løb. Jeg glæder mig til endnu flere gode udvekslinger i det nye år.

Rigtig godt nytår til alle – og lad os så indtage 2024 med beslutsom optimisme.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig