Frivillige maler shelteret ved Kisserup.

Frivillige maler shelteret ved Kisserup. Foto: Vores Sted Kisserup

Nyt Skjoldunge-shelter ved Kisserup

Nu kan man overnatte i et luksus skjoldunge-shelter med udsyn hele vejen rundt. Shelteret står ved Kisserup, hvor foreningen “Vores Sted Kisserup” laver et åndehul for lokale og besøgende.

Tekst af Conny Probst.

KISSERUP: Landsbyen Kisserup mellem Hvalsø og Lejre emmer af gammel landsbyidyl, bakkelandskaber og naturoplevelser – og nu også friluftsoplevelser for familier, vandrende eller cykelturister.  Det nye shelter ligger højt og flot på overgangen mellem to landskaber. 

Mod syd starter det bakkede dødislandskab, der rummer de store dybe skove. Mod nord ses bunden af en stor istidssø som et fladt landskabet med søer, moser og enge.

Sammen med shelteret bygger den lokale forening Vores Sted Kisserup et madpakkehus med vandpost til ophold i løbet af dagen, og som samlingssted til for eksempel markedsdage, loppeboder, byfester mv.

Fondsstøtte
Det arkitekttegnede skjoldungeshelter er tegnet af NORRØN og opført af Nationalpark Skjoldungernes Land og Vores Sted Kisserup og med støtte fra Isabellafonden. 

Shelteret en del mindre end de tidligere Skjoldungesheltere, men kan alligevel huse en hel familie. 

Som noget nyt, kan shelterets luger åbne hele vejen rundt, og således tilpasses vindretningen, bålrøg og ønsker om stjerneblik eller privatliv.

Udover at inspirere flere til at overnatte ude med soveposer og bålmad, skal shelterets udtryk også markere nationalparkens sagnomspundne historie med vikingeskibet som inspiration. 

Det fortæller Mikkel Eeg, som er projektleder i Nationalpark Skjoldungernes Land.

– Alle skjoldungeshelterne skal være markører for nationalparken og giver brugerne en bevidsthed om historierne og sagnene i nationalparken. Derudover tilbyder shelterne en mere komfortabel outdoor-oplevelse, som forhåbentlig vil gøre, at flere kommer ud i naturen, siger Mikkel Eeg.

Skjoldunge-sagn inspirerede arkitekter
Shelterets arkitektoniske udtryk er inspireret af de nordiske sagn, som fortæller om Kong Skjold og slægten af skjoldunger, der har givet navn til Nationalpark Skjoldungernes Land.

Ifølge disse sagn blev en spæd Kong Skjold sendt med et ubemandet skib til danerne af guden Odin. Kong Skjold samlede og regerede landet fra sit kongesæde i Lejre ligesom hans slægt af Skjoldunger gjorde det efter ham. 

På den måde blev vikingeskibet begyndelsen på hele fortællingen om Skjoldungeslægten og Danmarks begyndelse som kongerige.

Det er ikke kun sagn, der giver vikingeskibet en helt særlig betydning i nationalparken. Fund af 1.000 år gamle vikingeskibe i Skuldelev er udstillet på Vikingeskibsmuseet – og det maritime bådebyggerhåndværk dyrkes stadig på museumshavnen. Skibsstævnen er dermed både et symbol på de sagnomspundne Skjoldunger og vikingernes storhedstid, men også på, hvordan vi bærer arven videre i dag.

De nye sheltere er opført med klinkbyggede brædder, ligesom vikingerne klinkede deres skibe. ”Skibsplankerne” er olieret med linolie for at modstå vind og vejr, mens de indvendigt har bevaret den lyse farve. Inde i shelteret træder konstruktionerne frem, som i skroget af et træskib. 

For enden af hver shelter er monteret en bænk, der ligesom skibsbænkene spænder bugen ud.

Besøg de nye sheltere
I det nye shelter er der plads til hele familien. Oplevelsen inde i shelteret adskiller sig markant fra det traditionelle shelter. I alle siderne er der placeret luger i gulvhøjde, som kan lukkes. Med åbne luger er det muligt at ligge inde med udsyn direkte til nattehimlen. 

Lugerne indbyder til leg og sikrer samtidig, at man kan skærme af fra bålrøg, regn og vind, så flere får lyst til at overnatte ude i naturen.

Alle er velkomne til at besøge shelterpladsen, hvor der udover sheltere også er bålplads og madpakkehus. Overnatning i shelteret er gratis og kan bookes på Friluftsguiden.dk

Shelterpladsens nøjagtige placering kan ses i appen Nationalpark Skjoldungelandet eller via et kort på Nationalpark Skjoldungernes Lands hjemmeside. 

Shelterpladsens navn er Kisserup Shelterplads. Arealet er ejet af opholdsstedet Hjortemarksgaard, der har startet et samarbejde med Vores Sted Kisserup, og stiller pladsen gratis til rådighed og indgår i brugen af området.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig