Hver måned kan du læse en ny spændende klumme fra Lejre Landsbyer.

Lav en nyttehave i din landsby

Velkommen til Lejre Landsbyers faste hjørne i LejreMagasinet. Lejre Landsbyers bestyrelsesmedlemmer skriver på skift en klumme for at fortælle om alt det, der foregår i vores lokalsamfund. Lejre Landsbyer er en forening, som har til formål at synliggøre og styrke foreninger, landsbylaug, initiativer, ildsjæle på tværs af hele vores kommune. Læs mere på www.lejrelandsbyer.dk

Del denne artikel

Tekst af

Af Henrik Bruun, bestyrelsesmedlem i Lejre Landsbyer og forperson for Lavringe Jord

Det med at lave nyttehave er ikke noget nyt i Landsbyerne, tværtom. Se dette luftfoto fra Allerslev i 1957. Alle haverne er nyttehaver, det ligner kartofler og bærbuske m.m. Der er næsten ingen græsplæner. Der var en meget høj grad af selvforsyning før i tiden i landsbyerne. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek.

Drømmer du om din egen nyttehave med friske, sunde og velsmagende grønsager, så læs videre.

Hvis du selv har en have, kan du omlægge noget af plænen til nyttehave. Hvis du ikke vil det, eller ikke har plads nok, så kan du undersøger om der ligger en nyttehaveforening i nærheden af hvor du bor. Vi har en nyttehaveforening i Allerslev som hedder Lavringe Jord. Der findes også en i Højby, Hvalsø, Herslev og Kattinge, måske findes der flere i Kommunen. Hvis der ikke er en nyttehaveforening i nærheden af hvor du bor, kan du selv skabe én sammen med dine naboer, måske med dit bylaug i din landsby. Måske er der et stykke velegnet fælles jord i din landsby, måske har Lejre kommune et stykke jord, måske er der et landbrug i nærheden der kan stille et stykke til rådighed. Det er vigtigt at I kan låne jorden minimum 5 år eller længere. Det er vigtigt at I har nem adgang til vanding ellers er det umuligt at lave nyttehave. Hvis I er på en gård med husdyr, kan I sikket få gødning som I kan bruge i haverne. Lav en forening til at organiserer det, eller hvis du selv er landmand, kan du tilbyde en nyttehaveservice mod betaling for jord, vand, gødning, toilet adgang m.m. Hvis disse ord inspirer dig til at gå i gang, så kontakt Henrik fra Lejre Landsbyer. Han vil gerne rådgive dig om hvordan du kommer i gang. I Lavringe Jord kan vi tilbyde jord, vand, gødning, kompost, flis og havekurser/rådgivning. Vi laver også en årlig inspirationstur og holder en høstfest hvor vi spiser vores grønsager sammen over et bål.

Vi holder ”Åben Havelåge” Sankt Hans aftensdag. Kom og besøg Lavringe Jords nyttehaver mellem kl. 11 og kl. 14 søndag d. 23 juni. Få en snak om hvordan du kan komme i gang med din nyttehave. Senere samme dag, kan du høre vores forperson i Lejre Landsbyer Trine Krebs holde båltalen ved Felix i Lejre.

Har du et initiativ, en forening eller et bylaug, som gerne vil dele jeres måde at organisere jer, eller fejre at I har fået sat gode fællesskaber i gang? Så kan din forening, dit initiativ, dit bylaug få synlighed og hjælp hos Lejre Landsbyer. Kontakt forperson Trine Krebs på info@lejrelandsbyer.dk


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig