Efter mere end 43 år som aktiv hjertelæge kunne Line Olesen den 3. maj fortælle mere end 40 fremmødte på Østergaard, at det går den rigtige vej indenfor hjertekar-området

Efter mere end 43 år som aktiv hjertelæge kunne Line Olesen den 3. maj fortælle mere end 40 fremmødte på Østergaard, at det går den rigtige vej indenfor hjertekar-området.

Med hjertet på Østergaard

Femten cigaretter eller mere om dagen, vil i gennemsnit forkorte et menneskeliv med omkring 10 år.

Tekst og foto af Robert Dumong

Efter mere end 43 år som aktiv hjertelæge kunne Line Olesen den 3. maj fortælle mere end 40 fremmødte på Østergaard, at det går den rigtige vej indenfor hjertekar-området, for forekomsten af ny sygdom er faldet og overlevelsen øget.

Fra at hjertekarsygdom var den hyppigste dødsårsag i den danske befolkning for blot et årti siden, er den nu rykket ned på anden pladsen.

Alle kan rammes af hjertekar sygdom, især den hyppige åreforkalkning, men man er mest udsat, hvis man ryger, har forhøjet kolesterol indhold i blodet, er overvægtig, har forhøjet blodtryk, sukkersyge eller ikke dyrker motion. Hvis flere af faktorerne spiller sammen, vil det fo rstærke den samlede effekt. 

Ændring af livsstil.
Befolkningen har i vidt omfang taget de gode råd til sig, og mange har forbedret deres livsstil og derved nedsat deres risiko for at udvikle hjertekarsygdom og også andre sygdomme.

Femten cigaretter eller mere om dagen vil i gennemsnit forkorte et menneskes liv med omkring 10 år. Heldigvis er antallet af daglige rygere (mænd og kvinder) indenfor de sidste 60 år faldet fra 60 til 14 % af den danske befolkning. Det er måske den vigtigste årsag til, at middellevetiden er øget med hele 4,4 år i løbet af de sidste 20 år.

Desværre er antallet af overvægtige steget kraftigt, men overvægt indebærer trods alt en mindre risiko end rygning. 

Gode råd til et langt liv

Sund livsførelse kan sammenfattes i 8 regler:

1. Undgår tobak

2. Få ordentlig søvn

3. Spis fuldkorn og grønt

4. Motioner

5. Hold blodsukkeret nede

6. Hold vægten nede

7. Hold kolesteroltallet nede

8. Hold blodtrykket ned

FAKTA:
I 2012 flyttede Line Lisbeth Olesen til Karleby.

Hun tog i 1980 lægevidenskabelig embedseksamen fra Århus Universitet og siden  specialist-uddannelser i intern medicin og kardiologi ved Aalborg  sygehus.I 1996 blev hun udnævnt til bredt arbejdende overlæge i kardiologi ved medicinsk afdeling på Herning Sygehus.

I 2008 fik hun ansættelse ved Roskilde Sygehus, primært ved Hjertesvigt-klinikken og Pacemaker-teamet og med ansvar for forskningsprojekter om hjertesvigt mm.

Fra første indflytningsdag i Lejre har hun været engageret i lokalhistorien, og hvad der rører sig i befolkningen, hun er en flittig gæst ved arrangementer i Kommunen og holder gerne foredrag om emner indenfor hendes fagområde.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig