Silvia Munro og hendes skotske mand John har drevet godset siden 1989 med fokus på andre indtægtskilder end kun landbrug og skovdrift. Parret har fire børn.

Silvia Munro og hendes skotske mand John har drevet godset siden 1989 med fokus på andre indtægtskilder end kun landbrug og skovdrift. Parret har fire børn.

MIT LEJRE: Lejre er et fantastisk sted at bo

Siden 1989 har Silvia og John Munro boet og arbejdet på Ledreborg Slot og Gods. De forsøger at afsætte tid til at nyde naturen hver dag. 

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen

LEJRE: Da Silvia Munro var 14 år gammel, kom hun på kostskole i England og vendte først retur til Ledreborg slot som 18-årig. Året efter flyttede hun til London for at uddanne sig til Montessory-lærer. 

Det var også i England, at hun lærte sin kommende mand, skotske John Munro, at kende gennem fælles bekendte. 

John Munro er uddannet agrar-økonom og født og opvokset på en landbrugsejendom nord for Inverness.

Parret blev gift i 1979. Den første del af ægteskabet boede de i England efterfulgt af fire års arbejde først i Honduras og derefter fire år på Bahamas.

I 1988 tog Silva Munro hjem på juleferie. 

Retur til Danmark
Som 4. ældste ud af i alt syv piger lå det ikke lige i kortene, at det var hende, der skulle drive Ledreborg videre. 

Men det var det forslag, hendes far og ældste søster kom med.

– Jeg ringede til John og spurgte, hvordan han ville have det med at flytte til Danmark, fortæller hun.

– Vi sagde ikke ja med det samme.  Men jeg kunne godt se, at det var et dejligt sted for vores børn at vokse op, siger John Munro.

I juli 1989 flyttede parret ind på gården Linalyst og begyndte at fokusere på andre indtægtskilder end kun landbrug og skovdrift. 

De satte en masse nye initiativer i gang og opdyrkede nye forretningsområder, der kunne sikre et langsigtet økonomisk grundlag.  

I 1994 besluttede de at flytte ind i hovedbygningen af praktiske hensyn; idet en bygning har bedre af at være beboet end at stå tomt.

Arbejde og privatliv
– Jeg kan huske, at jeg sagde til John: – ”Jeg er mere som en kustode, end som en ejer”. 

– Og når man bor og arbejder det samme sted, kan det til tider føles som om, at man bor på en ø, siger Silvia Munro.

– I dag er Ledreborg omdrejningspunktet for virksomheder med tilsammen langt over 100 arbejdspladser, fortæller John Munro.

Naturen
– Vi elsker sommeren med dens lange aftener og tidlige morgener. Vores dag er som alle andres. Vi går på arbejde, siger Silvia Munro. 

– Man skal finde tid til at være ude i naturen, som vi begge elsker. Helst hver dag. Vi rider begge to, og vi går ture, mest hver for sig. 

– Jeg ved, hvor jeg kan høre nattergalen, og jeg ved, hvor jeg kan finde en dejlig udsigt. For mig er det terapi at gå en tur.  

John Munro er jæger, men begrænser sig hovedsagligt til fuglejagt og kan godt finde på at tage en fasan eller and hjem til aftensmad.

Parken
– Ledreborg er en integreret del af samfundet. Vores mål er at bevare Ledreborg i sin helhed med den enestående natur, historie og kultur, siger John Munro. 

– Det har eksempelvis været en tradition i generationer, at folk, der bor i Lejre, kan gå over Nonnebroen og gå en tur i  parken. 

– Vi er ansvarlige for at passe naturen ordentligt. I modsætning til, hvad mange folk tror, så er der ikke offentlig støtte til hverken parkens, hovedbygningerne eller ejendommens vedligeholdelse. Folk skal føle, at vi alle sammen er en del af hinanden og af samfundet. Og alle er velkomne til at tage en tur i skoven, så længe man overholder reglerne for adgang i private skove, siger Silvia Munro.

Fakta:
Ledreborg Slot, der blev bygget i 1740´erne af Lensgreve Johan Ludvig Holstein-Ledreborg, har været Holstein-Ledreborg familiens domicil i over 280 år.

Den nuværende ejer, Silvia Munro, er den fjerde af lensgreve Knud Holstein-Ledreborgs syv døtre og ottende generation på Ledreborg. 

Silvia Munro og hendes skotske mand John har drevet godset siden 1989 med fokus på andre indtægtskilder end kun landbrug og skovdrift. Parret har fire børn.

Ledreborg Gods er på 1.500 hektar, fordelt med cirka 50 procent skov og 50 procent agerjord, og er en familiedreven ejendom med landbrug, skovbrug og jagtvæsen. Godset forpagter mange af sine bygninger og jord ud. Her ligger blandt andet to restauranter: Herthadalen og Fasaneriet, Ledreborg Palace Golf, Sagnlandet Lejre, sekretariatet for Nationalpark Skjoldungernes Land, og behandlings- og opholdsstedet Tao.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig