Genskabt mindesmærke. I Herthadalen er det historiske, stilistiske alter, rejst for gudinden Hertha sidst i 1700-tallet, blevet restaureret. Stedet blev brugt ved de store grundlovsmøder 1855-1940.

Genskabt mindesmærke. I Herthadalen er det historiske, stilistiske alter, rejst for gudinden Hertha sidst i 1700-tallet, blevet restaureret. Stedet blev brugt ved de store grundlovsmøder 1855-1940.

Naturen i Lejre er suveræn

I Herthadalen kan man opleve kunstværket SUVERÆN af kunstnerduoen benandsebastian. Kunstværket blev indviet på grundlovsdag den 5. juni 2022.  

Tekst og foto af Conny Probst

OSAGER: – Det er et stor og dejligt stykke arbejde, som mange ikke troede, kunne lykkes, siger Lajla Hornshøj, da vi mødes på Hvalsøvej 27, hvor 14-årige Orchids’s Pink står opstaldet.
Hesten, der er 50 procent araber, 25 procent New Forest og 25 procent Palomino, hentede Lajla Hornshøj i Ikast, da den var fem år gammel.
-Den skulle aflives, siger hun og stryger Pink kærligt over ryggen. Den skulle have været dressur- og springhest, men stutteriet magtede hende ikke. Hun var håbløs i deres øjne, havde stået fire måneder stort set alene og var blevet menneskesky og bange for alt og alle.
Lajla Hornshøj fik lov til at købe ponyen for slagteprisen. Pink blev indlogeret på samme sted som Lajla’s gamle hest Laeca og anbragt i en boks, hvor hun var skærmet fra at få for mange indtryk. Efter to år døde Laeca, 21 år gammel.
-Laeca var en fantastisk læremester for Pink i sine sidste år.

En håndhest
Lajla Hornshøj lavede en masse med sin gamle hest i folden – der var indrettet til de to – så Pink bare kunne se på.
-Jeg startede jeg med at ae hende på afstand, så jeg ikke overskred hendes grænser. Efter to uger kunne jeg begynde at røre hende, og efter en måned red jeg på Laeca og havde Pink ved siden af som ”håndhest”.
-Lyset var slukket i hendes øjne; det er tændt nu. Jeg har også fået opbygget hendes tillid til andre mennesker. I dag er hun en fantastisk ridehest. Jeg har haft hende med til alt, og når jeg holder hende i hånden, så kan vi gå gennem ild og vand sammen.
-Fra starten var den vigtigste opgave at opbygge integritet, selvværd og tillid. Jeg gik rundt med begge heste i Hvalsø, så Pink kunne blive fortrolig med en masse ting. Jeg går meget op i, at det er et samarbejde. Det handler om tålmodighed, kærlighed og om at lytte og forstå min hest, siger Lajla Hornshøj, der har tilbragt mange timer med Pink i folden (med madpakke og kaffe) og i boksen med en bog i hånden.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig