Harald Hvidetand. Foto af skibssætningen i Lejre

Skibssætningen i Lejre. Foto Klaus W. Rasmussen

På lydtur med Harald Hildetand

Harald Hildetand var en krigsglad konge, der endte sine dage i kamp på Blåvallasletten. Det blev samtidig skjoldungeslægtens endeligt.
Foto: Klaus W. Rasmussen

LEJRE: Lejre Museum holder lukket for vinteren. Men fortællingen om kongerigets vugge fortsætter.
Man kan blandt andet gå en 2,7 kilometer lang tur med Harald Hildetand.
Turen er en såkaldt ”storyhunt”, en interaktiv podcast, der guider lytteren gennem Lejre og undervejs fortæller om både skjoldunger og kongehaller.
Så man skal huske sine hovedtelefoner
Turen starter ved Orehøjvej 17, Gl. Lejre og følger en fast rute mellem fem historier.
Når man er tæt på en historie, kan man låse op for den.

Harald Hildetands høj

I Lejre ligger Harald Hildetands høj, som Saxo mente var gravhøjen efter Harald Hildetand.
I 1800-tallet opdagede arkæologer, at stendysserne på højen var flere tusind år ældre, så det kan næppe være her, kongen blev begravet.
Men hvor ligger han mon så? Det er svært at svare på, men sagnet om Harald Hildetand fortæller, at hans aske og urne blev begravet i Lejre.
Men højen har beholdt sit navn, og var så vigtig for nationalforståelsen, at det var det første monument nationalmuseet restaurerede i 1820, fortæller Lejre Museum

Kongerækken

Hvis man gerne vil høre flere finurlige detaljer om Harald Hildetand, hans krigeriske forældre, vil høre lidt mere om kongehistorien før Gorm den Gamle, sjove historiske paralleller og interessante perspektiveringer, så kan man lytte til podcastserien ”Kongerækken – om Sagnkongerne”.
Her giver Anders Olling og Hans Erik Havsteen, værterne på podcasten ”Kongerækken” hos Politiken Historie, et indblik i de mange tidlige kilder, der fortæller om sagnkongerne fra Lejre.
I fem afsnit går de bag om historien, og sammenligner myter, sagaer, historiebøger og arkæologi, der på hver sin måde fortæller noget om sagnkongerne fra Lejre.
Podcastserien ”Kongerækken om sagnkongerne” er blevet til i samarbejde mellem Lejre Museum og
Politiken historie, med støtte fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig