A-holdet er atter på banen. I foråret kunne man følge holdet af grise fra Hegnsholt, som stille og roligt gnavede sig igennem at jordstykke af en vis størrelse, så det efterfølgende lignede en nypløjet og harvet mark. I løbet af sommeren er marken atter vokset til. Men så kom A-holdet tilbage på banen, og stille og roligt æder de sig gennem sommerens vækster. Effektfuldt uden hastværk og med tid til at konversere med en nysgerrig fotograf, som kommer forbi. 

Rundt i Lejre med Robert Dumong – oktober

Man møder så mange spændende og sjove ting, når man bevæger sig rundt i Lejre. Og har man som Robert altid sit kamera med, så bliver turen dokumenteret i små interessante historier, som deles i både LejreMagasinets fysiske udgave og her på onlinedelen, mitlejre.dk.

Tekst og foto af Robert Dumong

Cukelpiloterne i Lejre Komune

Cykelpiloterne. Om eftermiddagen når Gert kommer cyklende fra Øm, har han et mindre frivillig job på Bøgebakken hvor han er cykelpilot. Som cykelpiloten er han en blandt 10, som jævnligt dukker op, og på cyklen med indbygget passagersæde, der nærmest er at ligne med en østerlandsk rigshaw, kører rundt i nærområdet med en beboer fra Bøgebakken. En hyggelig tur rundt på de kommunale stier, mens han kommenterer og konversere sin passager. I dag var det Ester fra Hus 3 på Bøgebakken. Inden starten bliver hun svøbt ind i tæpper og regnslag og spændt fast med sikkerhedssele, så hun kan sidde lunt og godt i dagens kraftige blæst. Det er en ordning, som har fungeret gennem et par år. Den er en del af en landsomfattende bevægelse, som kalder sig: Cykling uden alder.
Både pedaltramperen og passager er glade for arrangementet, som sker i tæt samarbejde med Bøgebakkens personale, som ser til at det formelle omkring sikkerhed og forsikringer er i orden.Turene rundt i den friske luft øger livskvaliteten og skærper appetitten på både liv og kost.Gert har en årrække været del af Kulturpedalerne, som hver mandag cykler rundt på vejene i Lejre. Det var på en af de ture, at han blev rekrutteret, af Signe Isaksen, som  er ansvarlig for rekruttering og oplæring af cykelpiloterne,PT er der ti cykelpiloter tilknyttet, men der er plads til flere, så skulle du føle dig fristet, vil du være meget velkommen og kan kontakte Bøgebakken.

Uld i Felix. Conny Ransburg  og Jytte Jensen var de udfarende kræfter bag udstilling af vævede kunstværker i Felix kreeret af primært lokale kunstnere.En separat udstilling af huer – og unikke klæder i smukke farver – og snit som man ikke møder i butikker med konfektionstøj.Når de nøgne produktionsomkostninger – og den tidskrævende proces  omkring kreationen tages i betragtning – er det åbenbart at fortjenesten for de enkelte produkter er fiktiv, og arbejdet mere er at regne for interesse og kærlighed til produktet  end egentlig indkomst.

På billedet viser Lis Løschenkohl sin: Kimino med tørklæde, umiddelbart inden den blev solgt.

Uld i Felix
Græskar til Haloween i Lejre Kommune

Græskar til Halloween. En tradition, som går langt tilbage i tiden, er at man de første søndag i november mindes de kristne helgener og martyrer, og Allehelgensdag mindes de døde ved at tænde lys på gravene. I mange kirker oplæses navnene på det forløbne års afdøde i sognet.

Fra Amerika har man importeret en skik, hvor de døde mindes ved at man med en forventet uhygge effekt, illuderer de afdøde som gengangere.

Græskar er blevet en vigtig ingrediens i denne spredning af uhygge, idet man udhuler grøntsagen og oplyser den indefra, så den umiddelbart giver association til et dødningehoved. Og det er ikke ualmindeligt, at man ud over dette forsøger at forstærke den umiddelbare skrækeffekt.

Græskar af god kvalitet har gennem et par år været en del af Jeppe P.’s udbud.

Tidligt blomstrende raps. Historisk har september måned det været den varmeste man har målt gennem tiderne. Det sætter sine spor i rapsmarkerne, som er tilsået medd henblik på høst den kommende sommer. Pludseligt står store dele af markerne i blomst, og det bliver spændende at følge om planterne, der sædvanligvis visner hen i sommerens forløb, efter frøsætning og modning, har evnen til at præstere en ny vækstperiode den kommende sommer. Forhåbentlig for landmanden er dette tilfældet.  

Tidlig blomstrende raps
En ny bydel af træhuse

En ny bydel af træhuse. Mellem Hvalsø og Buske er en mindre bydel ved at tage form. Om den har et specielt navn, må være usagt, men det ville være naturligt at kalde den: Ny Buske.

De nybyggede huse har varieret udseende og indretning, men eet har de fælles: Hovedparten af byggematerialerne er træ.

I en tid, hvor der tales intenst om CO2 der frigives, er det en god ide, at bruge træ, hvor megen CO2 er bundet, som materiale. 

Et byggeprojekt som Ny Buske, binder kun en meget lille del i forhold til den CO2. som frigøres når fossile brændstoffer bruges som energikilde, men det er dog et skridt på vejen, mens vi venter på udvikling og anvendelse af vedvarende energi.

Vin i Holtens Minde Efter en tid som brygger, hvor Hornbeer opnåede stor succes, var det tid for den energiske Jørgen Fogh at komme videre med et nyt projekt, og efter salget af ølbryggeriet slog familien sig ned i Holtens Minde, og en vinmark blev etableret på toppen af åsen.

Årets høst har været skuffende med hensyn til volumen, fordi det lunefulde vejr med snart varme og snart regn og manglende ventilation på bakken, gjorde at en stor del af druerne fik svampeangreb.

Omkring en femtedel var anvendelige, men til gengæld forventer Jørgen at de vil give et slutprodukt, som udmærker sig ved stor kvalitet.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig