Et hold af glade og stolte mennesker, der nu kan gå i gang med at realisere projektet og snart slå dørene op til Gershøj Lokalhandel.

Stor jubel – millionstøtte på vej til Gershøj-projekt

I årevis har frivillige ildsjæle drømt om at åbne en landhandel i den lille havneby Gershøj. Nu går drømmen i opfyldelse takket være lokal og kommunal opbakning og en stor fondsbevilling fra Realdanias kampagne ”Underværker”.

Del denne artikel

GERSHØJ: En landhandel med fokus på at sælge lokale råvarer, styrke fællesskabet og være et yndet udflugtsmål i Hornsherred kan meget snart blive en realitet.
Igennem længere tid har frivillige ildsjæle i Gershøj arbejdet på at forvandle en gammel kommunal skolebygning til en lokal landhandel og et samlende sted med udsigt over marker og Roskilde Fjord.
Projektet har fået stor opbakning. Først af Lejre Kommune, som har stillet bygningen til rådighed med en 25-årig uopsigelig lejekontrakt. Siden af de mange borgere i området – og nu også Realdanias kampagne ”Underværker”, der har bevilliget en million kroner til projektet.

Vi er utrolig stolte og meget glade. Det her betyder, at vi nu kan komme i gang med at renovere bygningen og snart slå dørene op til Gershøj Landhandel, fortæller Per Kølster, der er forperson for foreningen bag Gershøj Landhandel.

Rigtig mange borgere, det lokal erhvervsliv og kommunen har været med på denne rejse og bakket op. Og takket være Realdania kan vi nu for alvor komme i gang med at realisere projektet; et projekt som medtænker fremtidig bæredygtighed, genanvendelse og økologi.
Løbesedler
Projektet om en lokal landhandel blev søsat tilbage i 2019, hvor en række kræfter i Gershøj sendte løbesedler rundt om genetableringen af en ny købmandsbutik.
De modtog efterfølgende flere end 400 henvendelser, hvor borgere kom med ideer og tilbød deres hjælp.
Her næsten fem år senere er det blevet til en forening med mange aktive medlemmer og arbejdsgrupper, der blandt andet har gjort det muligt at søge fondsmidler.
Derudover har kommunen bakket op og givet tilladelse til, at en gammel skolebygning i byen kan lejes til formålet.

Jeg er meget imponeret af den ihærdighed, som borgere i og omkring Gershøj har lagt for dagen i det her projekt. I Lejre Kommune bakker vi op om drømme og visioner, der kan være med til at styrke lokalsamfundet og fællesskaberne. Det – er jeg sikker på – at Gershøj Landhandel vil være et godt eksempel på. Og jeg er virkelig glad for, at Realdania kan se ideen i projektet. Jeg glæder mig personligt til at besøge den kommende landhandel, lyder det fra borgmester Tina Mandrup.
Åbner i 2025
Planen er, at renoveringen af den gamle skolebygning kan gå i gang efter sommerferien, og at Gershøj Landhandel kan slå dørene op for salg af brød, kaffe, mejeriprodukter, grøntsager og meget andet i 2025.
Men allerede nu holder foreningen bag Gershøj Landhandel løbende arrangementer som fællesspisning, sangaftener og meget andet med det formål at skabe et fælles samlingspunkt og en solid grobund for den kommende landhandel.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig