I Lejre Kommune findes eksempelvis Gershøj Saunalaug,  Herslev Strand Sejlklub,  Lejre Vandsport,  Vinterbadning i mørket i Avnsø og Bramsnæs sejlklub.

I Lejre Kommune findes eksempelvis Gershøj Saunalaug,  Herslev Strand Sejlklub,  Lejre Vandsport,  Vinterbadning i mørket i Avnsø og Bramsnæs sejlklub.

Vinterbader – hvis man er det det helt kolde gys

Hvis vinterbadning lyder tillokkende, så har visitFjordlandet en række anbefalinger til vinterbadning og steder i Fjordlandet.

Tekst af Conny Probst

LEJRE KOMMUNE: Flere er begyndt at hoppe i vandet i de kolde vintermåneder – og man kan stort set vinterbade overalt langs Roskilde fjord og Isefjord samt i en del badesøer i Fjordlandet.

Hvis man for eksempel foretrækker en badebro og nem adgang til fods, på cykel eller i bil, så foreslår Fjordlandet nedenstående tre badesteder:

Avnsø Badesø

Midt i Bidstrup Skovene i Lejre finder man smukke Avnsø – en af Sjællands reneste søer. Avnsø er seks til otte meter dyb og et meget populært sted at bade både sommer og vinter. 

Avnsø har en badebro, som er oppe hele året. Ved søen finder man også både bålplads, borde og bænke. 

Nærmeste p-plads er for enden af Tjørnehusvej, hvorfra der er cirka en kilometer ned til søen.

Gershøj Havn

Den lille fiskerby Gershøj ligger ud til Roskilde Fjord, og havnen danner et naturligt centrum for byen. Gershøj Havn er en lille idyllisk havn med gode toilet- og badeforhold. Lige foran Gershøj Kro finder man Gershøj Sauna-
laugs mobile sauna. Den er åben for medlemmer af saunalauget fra oktober til marts – og der er stadig plads til nye medlemmer.

Herslev Strand

Kun 600 meter nord for Herslev by, ligger Herslev Lystbådehavn og strand. 

På Herslev Havn holder Herslev Strand Sejlklub til. For medlemmer er det muligt at benytte den fem meter lange tøndesauna og trappe. 

Er man ikke medlem, kan man benytte stigen for enden af molen til det kolde gys.

Badeklubber 

I Fjordlandet findes der adskillelige badeklubber og flere, hvor der er mulighed for at hoppe i en dejlig varm saunaen efter det kolde dyp. 

De fleste klubber kræver medlemskab, men ofte kan man komme med til en prøvebadning, så man kan finde ud af, om vinterbadning er noget, der skal afprøves.

I Lejre Kommune findes eksempelvis Gershøj Saunalaug,  Herslev Strand Sejlklub,  Lejre Vandsport,  Vinterbadning i mørket i Avnsø og Bramsnæs sejlklub.

Råd om vinterbadning

Rådet for Større Badesikkerhed har opstillet otte vinterbaderåd:

1. Tjek badeforhold/kend redningsudstyret.
Hold øje med vejret. Tjek vejret på www.dmi.dk og tjek badevandskvaliteten på www.badevand.dk eller på kommunens hjemmeside.

2. Pas på is på trappe og bro.
Hold trappe og bro fri for is. Et fald kan have katastrofale følger.

3. Sænk kroppen roligt ned i vandet.
Spring aldrig på hovedet i. Gå aldrig direkte fra saunaen og i iskoldt vand. 

Hvis der går cirka et minut, vil man være kølet så meget af, at temperaturforskellen kun vil medføre en mindre blodtryksstigning. 

Tests har vist, at jo større temperaturforskel der er fra saunaen og det iskolde vand, jo større er risikoen for en alvorlig blodtryksstigning.

4. Bad aldrig alene.
Bad sammen og gå op sammen. Bad helst mindst tre personer sammen, så én kan hjælpe den tilskadekomne og én kan hente hjælp. Hvis en person bliver dårlig i vandet og skal hjælpes op, vil én hjælper sjældent være tilstrækkelig. 

Erfaringer viser, at der skal fire personer til at hjælpe en person på et spineboard op af vandet.

5. Træk vejret roligt.
Hvis man trækker vejret for hurtigt, hyperventilerer, vil det kunne medføre, at man besvimer i vandet. 

Hvis man bliver dårlig, får et ildebefindende og lignende. der betyder, at man har behov for andres hjælp, er tiden en kritisk faktor. Alle i vandet har kun et begrænset aktivt tidsrum at kunne agere i i det kolde vand.

6. Hold øje med hinanden.
Dem, man har hilst på inden man går i vandet, dem holder man øje med, når man er i vandet.

Giv øjeblikkeligt signal til de andre, hvis du pludselig føler dig dårlig. Råb eller plask med armene. 

Undgå at gribe fat i de andre, hvis du er ved at falde.

7. Hold dig tæt ved trappe eller opgang.
Kom ikke længere væk fra stigen/opgangen, end du kan nå den i få tag. 

Vinterbadningvarer ofte mellem 10 til 30 sek. Bader man i mere end to minutter,  kan det kolde vand bevirke, at kræfterne og følelsen i fingre og tær reduceres mærkbart, og det kan blive et problem selv at kunne kravle op af stigen eller trappen.

8. Svøm aldrig under isen.
Man kan ikke undervandssvømme så langt i iskoldt vand, som man kan i tempereret vand.  Kulden kræver hyppigere vejrtrækning.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig