Billedetekst
Det er mændene, der regerer i møbelafdelingen
Der er 37 frivillige i Danmissions genbrugsbutik i Osted. Heraf 15 herrer.
Tekst og foto af Conny Probst
OSTED: Forvent, at der kommer mellem syv og otte personer”. Sådan lød meldingen fra Danmissions hovedkontor forud for det første infomøde om den kommende genbrugsbutik i Osted.
– Der kom 28, og de 25 meldte sig under fanerne. Til næste informationsmøde meldte yderligere fem personer sig som frivillige, fortæller butiksleder Knud Poulsen.
Knud Poulsen og hans kone Britta har været med til at starte genbrugsbutikken – flere måneder før den åbnede i september 2016.
Det samme har en pæn del af de pt. 37 frivillige; 15 mænd og 22 kvinder. Og de kommer ikke kun fra nærområdet; der er også frivillige fra Roskilde, Jystrup og Herfølge.
– Der er usædvanligt mange af de frivillige, der er mænd. Sådan har det været lige fra start, fortæller Knud Poulsen, der i 2019 fik prisen som Årets Ildsjæl på Danmissions årlige repræsentantskabsmøde – for sit skarpe øje for både forretning og fællesskab.
Størst øst for bæltet
Butik og lager på Birkholmvej 2 er på 1.000 kvm, og her er mellem seks og ni frivillige på vagt hver åbningsdag, både i butikken og i ”sorteringen”.
Møbel- og maleriafdelingen står for 20 procent af omsætningen. Det er også her, mændene primært huserer. De modtager møblerne, kører ud og henter møbler i butikkens lastvogn med lift og hjælper gerne kunderne med at bære det købte ud til bilen.
– Vi er der eneste genbrugsbutik i området, der har så mange møbler.
– Det var en stor satsning at åbne så stor en butik i Osted. Butikken er den største øst for Storebælt, og vi har mange faste kunder, der pendler forbi.
– Sidste år kunne vi sende omkring 800.000 kroner videre til Danmission. Vi sælger for omkring 8.000 kroner legetøj hver eneste måned, fortæller Knud Poulsen.
Mange unge
For nogle år siden var det stort set kun folk op i årene, der gik i genbrugsforretninger.
– Sådan er det ikke længere. Nu kommer de unge også herind. Vi har to efterskoler i nærheden. Det er ikke mere end et par uger siden, at den ene skole skulle holde fest og havde brug for 100 glas og nogle hvide skjorter til tjenerne. Det klarede vi også.
– Der kommer jævnligt folk i genbrugsbutikken, der skal holde fest. De køber glas, bestik og service her. I stedet for at leje det eller købe engangsservice.
Ingen genbrugslugt
Som frivillig butiksleder står Knud Poulsen for regnskab og administration og for kontakten til hovedkontoret. Han sørger også for, at de frivillige får de nødvendige informationer.
– Jeg står også ved kassen ind imellem og ekspederer kunderne i møbelafdelingen. Min kone og jeg er her i snit 35 timer hver uge. Vi gør det, fordi vi synes, at det er sjovt.
Der kommer omkring 60 kunder på besøg hver dag.
– Der er folk her hele tiden. Det er en af grundene til, at de frivillige synes, at det er dejligt at være her.
– Kunderne fortæller, at vi er kendt for at være en af de flotteste genbrugsbutikker. Vi holder også fanen højt og hilser pænt på folk, der kommer ind i butikken.
– Og så går vi helt ned i detaljerne. Der er rent og pænt her, bøjlerne med tøj hænger alle den samme vej, og her er ingen lugt af genbrug, siger Knud Poulsen.