Bedemand Charlotte Havgaard, Ava Begravelse i Osted

Avia betyder bedstemor på latin. Hende, der kan klare alt. Hende man kan kravle op på skødet af og blive trøstet af, siger Charlotte Havgaard.

Jeg gør mig umage hver gang

Annonce
Døden kan også være god og nænsom, når livet er brugt, siger bedemand Charlotte Havgaard, Avia Begravelse.

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen

OSTED: – Døden er en naturlig følge af livet. Som bedemand vil jeg gerne hjælpe mennesker med at gøre afskeden med livet og et familiemedlem eller en ven til et smukt punktum, siger Charlotte Havgaard, der sammen med Rikke Løfqvist ved årsskiftet startede Avia Begravelse. 

De to kvinder er begge selvstændige, har hver deres cvr-nummer og hver deres bil. Charlotte Havgaard er født og opvokset i Kornerup og bor i dag i Osted. 

– Vi har været fælles om at starte Avia Begravelse og om at finde samarbejdspartnere, forklarer hun. 

Charlotte Havgaard har en baggrund som sygeplejerske og har igennem sit arbejde mødt mennesker i alle epoker af livet. Fra fødsel til død. Den erfaring bruger hun i sit virke som bedemand. 

Det var en annonce fra et svensk firma, der søgte begravelsesrådgivere, der fik Charlotte Havgaard til at skifte branche.

– Jeg er en meget følsom pige, så jeg tænkte, om det nu også var noget for mig. Men efterhånden som jeg tog kurset i det svenske firma, blev jeg mere og mere begejstret. Jeg har aldrig haft et mere meningsfyldt job. Jeg elsker det, siger hun.

Alle de praktiske ting

En bedemand tager sig af alt det praktiske omkring en bisættelse eller begravelse. Lige fra afhentning af afdøde til koordinering af selve højtideligheden ud fra de pårørendes (og eventuelt afdødes) ønsker.

– Som bedemand er man i tæt dialog med de pårørende gennem hele begravelsesforløbet. Vores fornemmeste opgave er at skabe de helt rigtige rammer for afskeden. Når jeg er på job, så har jeg en opgave, jeg skal løse.

– Ja, det er sørgeligt at være bedemand. Men døden kan også være god og nænsom, når livet er brugt. Sorgen har mange ansigter, og døden har mange ansigter, siger Charlotte Havgaard. 

– Jeg kører altid ud, hvor de pårørende er og tager en snak, når og hvor som helst. Så taler vi om, hvad der er vigtigt for lige netop den her familie,

– Nogle gange ønsker de pårørende at sige farvel en sidste gang, når afdøde ligger i kisten. Så er den afdøde pænt klædt på i kisten, omgivet af alle blomsterne. Jeg styrer det, og passer på de pårørende, forklarer hun. 

At gøre sig umage

– For mig handler det om, at alting er lige, som de pårørende har ønsket det. Det er vigtigt at italesætte, hvad man som pårørende kan gøre selv og støtte dem i mulighederne for selv at præge afskeden. 

– Men det er også vigtigt, at det ser ordentlig ud. Det går jeg ikke på kompromis med. Jeg vil kunne stå inde for det, jeg laver.

– Det, der er min stærke side, er at mødes med folk. Jeg er god til at tage mig af dem og finde ud af, hvad det er, de gerne vil. 

– Mit motto er: ”Du skal gøre dig umage hver gang. Altid gøre dit bedste”. For det kan ikke laves om. 

– For mig er det det, det handler om for en bedemand, siger Charlotte Havgaard. 

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig