Man skal tale om døden, mens man stadig har det godt og har overskud til at tage snakken med familien eller en bedemand, siger bedemand Charlotte Havgaard, der har haft AVIA Begravelse i et år.

Charlotte Havgaard Charlotte Havgaard holder blandt andet foredrag om det at tage stilling til døden.

Vi skal blive bedre til at tale om døden

Man skal tale om døden, mens man stadig har det godt og har overskud til at tage snakken med familien eller en bedemand, siger bedemand Charlotte Havgaard, der har haft AVIA Begravelse i et år.

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.

OSTED: Vi startede med at være to personer om at drive AVIA Begravelse, men pr. 1. september overtog jeg AVIA alene. Mens vi var to, kørte jeg i den nordlige del af Sjælland. I dag kører jeg over hele Sjælland. Det koster det samme, om det er min ”nabo” eller det er en, der skal hentes i Kalundborg, fortæller Charlotte Havgaard.

– I løbet af det første år har jeg efterhånden fået gang i forretningen. Folk er begyndt at lære mig at kende, og gamle kunder vender tilbage. Jeg når op på sag nummer 100 i 2023. Det er jeg ret stolt af.

Charlotte Havgaard har taget bedemandsuddannelsen gennem Danske Bedemænd og kan derfor kalde sig eksamineret bedemand. 

– Som examineret bedemand er jeg blandt andet blevet undervist i kommunikation, lovgivning, procedurer og kulturhistorie. Det betyder noget i forhold til, hvordan jeg kan hjælpe kunderne.

– Jeg kan rådgive på en hel anden måde i forhold til lovstof som eksempelvis økonomi, skifteret og arvelov.

– Jeg er også blevet mere opmærksom på, hvad jeg kan tilbyde kunderne med min baggrund som sygeplejerske. Mange år i sundhedssystemet har sine fordele i jobbet som bedemand. Jeg bruger derfor min faglighed meget som bedemand.

– Folk kan skrive og ringe til mig stort set hele døgnet. Jeg sætter en ære i at svare på henvendelser så hurtigt som muligt. Det er jo så kort en periode, jeg har sammen med de pårørende. Jeg føler mig meget privilligeret over at blive inviteret ind i familierne i en sårbar situation. 

– Det første år har været både hårdt og lærerigt. Men jeg har ikke fortrudt det et eneste sekund, siger Charlotte Havgaard.

Min sidste vilje
Charlotte Havgaard holder blandt andet foredrag om det at tage stilling til døden. Blandt andet i Ældresagen og seniorklubber, i hjemmeplejen og sognet.

– Jeg synes, det er så vigtigt, at vi bliver bedre til at tale om døden og tager stilling til vores egen død. Den debat vil jeg gerne bidrage til; det behøver ikke være så tung en snak.

– Jeg vil virkelig opfordre folk til at tage del i diskussion og udfylde ”Min sidste vilje”, hvilket er et skema, man kan udfylde på nettet. Det ligger også på min hjemmeside. 

– Der, hvor jeg synes, at det også giver mening, er der, hvor der er splid i familien. Her kan skemaet være en stor hjælp for de efterladte. 

– Når man har udfyldt ”Min sidste vilje”, kan man printe skemaet ud og give det til sine nærmeste pårørende. 

– Vi skal lære at tage ansvar, også for vores egen begravelse/bisættelse, for at skåne vores familie. Jeg ville ønske, at det ville blive noget naturligt, siger Charlotte Havgaard.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig