Michael Vejgaard Hansen, Natalia Brungaard Kanstrup, Mathias Kristensen, Rasmus Jensen, Carsten Johnsen, Mette Elmann Johansen. En del af Roskilde/Lejreteamet i afslappet sparring.

Fra iværksætter til vækstvirksomhed 6 centrale redskaber, du får brug for

Annonce: Revision og rådgivningsvirksomheden Beierholm, yder 360 graders rådgivning til dig, der der enten er ved springe ud som selvstændig eller allerede er godt i gang.

Del denne artikel

LEJRE/ROSKILDE: Iværksætteri kan have mange udgangspunkter. En god ide, et hul i markedet eller et ønske om at gøre en positiv forskel for vores verden. Uanset hvor du kommer fra, og hvor du vil hen, er der fælles fokuspunkter, der er gode at have med i rygsækken på din vækstrejse.

Her giver revisions og rådgivningsvirksomheden Beierholm, der har kontorer i Roskilde og er erfarne inden for rådgivning af iværksætter og vækstvirksomheder, dig seks centrale redskaber, du får brug for, når du går fra at støbe et fundament til at skalere din forretning.

1: En knivskarp forretningsplan
Forretningsplanen er der, hvor det hele starter. En grundigt udarbejdet forretningsplan dokumenterer virksomhedens eksistensgrundlag  både for dig selv, for dine fremtidige samarbejdspartnere og for banken.

I en god forretningsplan svarer du på spørgsmål som:

• Hvad er virksomhedens idégrundlag og produkter?

• Hvad er virksomhedens potentiale?

• Hvem er konkurrenterne?

• Hvor skiller jeg mig ud på markedet?

• Hvor skal jeg sælge mine produkter, og hvordan gør jeg?

• Hvad er udviklingspotentialet og hvordan kommer jeg dertil?

• Hvordan ser jeg min egen rolle i virksomheden nu og i fremtiden?

• Hvordan skal forretningen finansieres?

2: Et dynamisk netværk
Et netværk kan have mange former og formål. Fra familie og venner til erhvervs og brancheorganisationer. Sørg for at du har netværk, der følger virksomhedens vækst. Start i det små og følg så med udviklingen.

Du kan for eksempel være en del af det lokale start up miljø eller kontorfælleskaber. Du kan opsøge mentorer, advisory boards og lignende. I takt med du dyrker dit netværk, vil du opleve, at det stille og roligt åbner sig foran dig. Men det kræver, at du engagerer dig og prioriterer det – også når det ikke direkte berører dig og din forretning.

3: En velvalgt virksomhedsform
Valg af virksomhedsform er også vigtigt og der er forskellige muligheder. Etablering af virksomhed kan ske, hvor du enten starter direkte i selskabsform med begrænset hæftelse (ApS). Eller hvor du starter som personlig ejet virksomhed med en mindre startkapital, for så efterfølgende at udvikle din virksomhed og omdanne til et selskab med mulighed for at få investorer ombord eller at ansætte medarbejdere.

4: Et velfungerende ERPsystem
Det er måske ikke lige så medrivende som den kreative og idegenerende proces, men den strukturelle udvikling af virksomheden er afgørende for succes på den lidt længere bane. Opstart af tilstrækkelig ERPsystem til bogholderi, fakturering og registreringer bør derfor prioriteres. Det skal ske tidligt og kan så udvikle sig til noget større, når det viser sig nødvendigt. Men start altid med et ERPsystem.

5: Et gennemarbejdet budget
Et drifts og likviditetsbudget skal udarbejdes og løbende følges for at kunne følge med virksomhedens udvikling og holde styr på likviditeten. Herunder skyldig moms, medarbejder skatter mv. Du skal koble virksomhedens budget sammen med din forretningsplan.

6: En velbegrundet værdiansættelse
Der kan også blive brug for investorer til at skubbe yderligere til din virksomheds vækstpotentiale. Inden du henter eksterne investorer ind, skal du dog være klar med en værdiansættelse af virksomheden.

Med i en sådan beregning skal du blandt have virksomhedens historiske resultater og budgetteret resultater, og du skal også undersøge, hvilke nøgletal andre virksomheder i din branche bliver værdiansat på.

Lad dit næste skridt blive dit bedste skridt
Og husk så, at ingen virksomheder springer afsted på vækstrejsen på dag et. Det er et skridt ad gangen. Men jo mere velforberedt du er, jo længere skridt kan du tage. Så gør dit forarbejde grundigt og søg eventuelt hjælp fra en professionel sparringspartner. Så dit næste skridt bliver dit bedste skridt.

FAKTA:
Hvis du overvejer at tage springet som iværksætter eller måske allerede er i gang, men mangler nogen at sparre med, tilbyder Beierholm 2 timers gratis iværksætterrådgivning. Kontakt os for at høre mere om dine muligheder.

Mette Elmann Johnsen, Partner, statsaut. revisor, Direkte tel.: 46 30 69 33 | mel@beierholm.dk

Carsten Johnsen, Partner, statsaut. revisor, Direkte 44 45 01 37 | cjh@beierholm.dk


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig