Del denne artikel

Det er ikke den minimalistiske skandinaviske stil, Birgitte Schytte har indrettet familiens hjem i. Men i den diametralt modsatte stil: rokoko.

Jeg er omgivet af gode minder, siger Birgitte Schytte

Jeg er født 200 år for sent

Det er ikke den minimalistiske skandinaviske stil, Birgitte Schytte har indrettet familiens hjem i. Men i den diametralt modsatte stil: rokoko.

Tekst og foto af Conny Probst

KIRKE SÅBY: Spisestuen er indrettet i gustaviansk stil (en svensk tillempet Louis Seize-stil). 
Resten af hjemmet er i rokoko-stil med store guldspejle, massevis af kandelabre, møbler med brokadestof, store buster og pynteting med orientalske undertoner. 

Stilen er gennemgående i alle hjemmets 400 kvadratmeter, undtagen i sønnens lejlighed.

– Jeg er vokset op i et parcelhus med teakmøbler, Holmegård og relief-tallerkener. Det havde min farmor også, undtagen den her krukke, siger Birgitte Schytte og henter den fine gamle krukke, som hun har arvet.

– Det er mit kæreste eje. Det er den, hele mit hjem og min stil er bygget op om.

– Jeg var helt aparte; jeg kunne lide noget med krummelurer, og jeg ønskede mig nips til mine fødselsdage. 

Ting med en sjæl
Birgitte Schytte er aldrig vokset fra sin kærlighed til krummelurer. 

Tingene til hjemmet fandt hun i starten på lauritz.com. Nu er det DBA og på loppemarkeder, hun går på jagt.

– Så får jeg som regel også historien med. Jeg føler, at jeg er omgivet med gode minder. Ting får liv sammen med mennesker. 

Familien har tre meget store hunde af racen Newfoundlænder og Landseer, og de har lært at manøvrere sig gennem de tætpakkede stuer.

– Det er ikke et udstillingslokale eller et museum, men et hjem, der er her for at blive brugt, siger hun.

Det giver ro
Birgitte Schytte køber tit nye ting til hjemmet.

– Det er min hobby. Jeg bruger det til at stresse af, og jeg udvælger tingene med nøje omhu. Men nogle gange sætter min mand foden ned.

– Jeg er født i et forkert århundrede. Stilmæssigt lever vi i 1760’erne. 

– Jeg har syv forskellige stel i store vitrineskabe i køkkenet, så alle kan se dem. Og store blomsterdekorationer allevegne. 

– Det kan godt være overvældende, at her er så meget. Men det danner ro i mit hoved. 

– Jeg elsker at dimse rundt og rette på tingene og nippe blade af blomster osv. Og  jeg elsker at invitere gæster og dække bord.

– Jeg kunne virkelig godt tænke mig at have bed & breakfast og lege dukkehus i fullsize, siger Birgitte Schytte og smiler ved tanken.

Spejle er et must
Pt. er Birgitte Schytte i gang med at indrette et badeværelse i balinesisk stil. Og der kommer helt sikkert også et par spejle op.

– Jeg har nok omkring 30 store guldspejle. Jeg bliver aldrig træt af at se lysene genspejle sig. – Det kan såmænd godt være, at jeg har 50 spejle. Men man kan altid bruge et til, siger hun.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig