I de dominerende roller ses Pilou Asbæk, Katrine Greis-Rosenthal, Ulrich Thomsen og Morten Hee Andersen. Filmen er instrueret af Anders Walter, der også har skrevet manuskriptet til filmen.

KULTUR: Når befrielsen kommer

“Når befrielsen kommer” er inspireret af virkelige begivenheden i 1945.

Foto af Andreas Bastiansen

HVALSØ: I den kommende uges tid dominerer den nye danske film, ”Når befrielsen kommer”,  programmet i Hvalsø Bio. Der er i de seneste år dukket en stribe danske film op, der alle beskæftiger sig med de fem onde år – tyskernes besættelse af Danmark – den bølge hører ”Når befrielsen kommer” helt naturligt til. Dog med den forskel, at den beskæftiger sig med et af de mest oversete kapitler i nyere dansk historie: Håndteringen af de hundredtusinder af tyske flygtninge, der kom til Danmark lige før og efter befrielsen af Danmark i foråret 1945. Filmen er inspireret af virkelige begivenheder i 1945 og er optaget on location på og i områderne omkring Ryslinge Højskole på Fyn, hvor der også i virkelighedens verden blev oprettet en interneringslejr for tyske flygtninge i 1945. Handlingens udgangspunkt er, de begivenheder der sættes i gang, da en højskoleforstander beordres til at huse over 500 tyske civile flygtninge i den sidste tid af besættelsen. Dermed sættes han og hans hustru i et umuligt dilemma. Hvis familien hjælper flygtningene, vil danskerne stemple dem som forrædere og dermed risikerer de at miste alt. Men hvis de ikke hjælper, vil mange sandsynligvis dø. 

I de dominerende roller ses Pilou Asbæk. Katrine Greis-Rosenthal, Ulrich Thomsen og Morten Hee Andersen. Filmen er instrueret af Anders Walter, der også har skrevet manuskriptet til filmen.

Der foregår dog også andet i Hvalsø Bio i den kommende uge. Det er blevet tid til en af de tilbagevendende begivenheder i Hvalsø Bio. Det er visningen af orkesterlederen André Rieus årlige Maastricth-koncert: ”Love is All Around”. I år vises koncerten ved to lejligheder, nemlig lørdag den 26. august og søndag den 27. august.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig