I år havde kulturnatten 25-års jubilæum, så man har været lidt ekstra ”ekstravagante” med hensyn til musikken og havde hyret Halberg & Friends til den store scene.
Balance i økonomien
Bag afviklingen af årets kulturnat i Hvalsø ligger et stort arbejde med at skaffe økonomi, bands, tilladelser og strøm til musik og boder.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.
LEJRE: For de fleste er Hvalsø Kulturnat en dejlig aften med musik og oplevelser. For bestyrelsen bag arrangementet er den første fredag i september kulminationen på mange timers frivilligt arbejde med at skaffe sponsorer, finde den rette kombination af musikalske indslag for børn og voksne, indhentning af tilladelser til arrangementet, møder med kommunens folk med henblik på afspærring af Hovedgaden, opstilling af toiletvogne, kontakt med udstillere og madboder, kommunikations med byens handlende, indslag på sociale medier mv.
Bag arrangementet ligger der også et stort arbejde med at skaffe frivillige og sørge for, at kWh-regnskabet – strøm til musik og boder – går op.
I år havde kulturnatten 25-års jubilæum, så man har været lidt ekstra ”ekstravagante” med hensyn til musikken og havde hyret Halberg & Friends til den store scene.
– I år løb udgifterne til musik, lyd, lys, scener og leje af toiletvogne op i 150.000 kroner. Det er et stort beløb for en frivillig forening, der er afhængig af tilskud fra kommunen, fonde og sponsorstøtte fra en masse velvillige lokale erhvervsdrivende, fortæller foreningens næstformand Palle Bruselius, der har ansvaret for musik og sponsorer.
– Tidligere tjente musikerne penge på pladesalg, og spillejobs var derfor i højere grad vejen til at sælge deres udgivelser. Så dukkede streamingen op og den eneste reelle tilbageværende indtægt for masser af musikere var derfor spillejobbene. Og så steg honorarerne mærkbart.
– Det rammer små spillesteder, foreninger og andre mindre arrangører hårdt. Heriblandt også Hvalsø Kulturnat.
– Støtten fra kommunen, fra fonde og nu også lokale sponsorer er derfor mere vigtig end nogensinde før, forklarer Palle Bruselius.
Der skal strøm til
Det er foreningens formand, Cecilie Bidstrup Rosenberg der samler alle trådene, planlægger hvor de forskellige boder skal placeres og har den overordnede kontakt til diverse udstillere.
– Hovedgaden er fra kommunes side kun indrettet med strøm på kropladsen og 1804 pladsen. Kulturnatten er derfor dybt afhængig af det tætte samarbejde, vi har med Hvalsø Kirkes Sogneråd, de erhvervsdrivende og private i Hovedgaden, der hvert år gør det muligt for os at tilbyde et bredt udvalg af mad- og andre boder i hele Hovedgaden.
– Det kunne dog ikke lade sig gøre uden stor hjælp fra den lokale elektriker, der står for alt det praktiske forarbejde.
40 forskellige boder
– Kulturnattens frivillige starter stille op med planlægningen i foråret og den intensiveres så løbende, inden vi rammer sommeren, forklarer Cecilie Bidstrup Rosenberg.
– Til den tid har vi en god fornemmelse af, hvilke madboder, foreninger, kulturinstitutioner og kunsthåndværkere der har mulighed for at være med. I år løb det op i mere end 40 forskellige fordelt på hele hovedgaden.
– Vi oplever stor opbakning fra de mange boder, der er med og stor interesse fra nye som gamle for at være med igen. Det er rigtig dejligt at mærke, at de ønsker at bidrage – og at andre frivillige foreninger prioriterer at deltage og bakke op om kulturnatten. Det betyder meget.
– Det er vigtigt for os at tilbyde både noget genkendeligt og noget nyt hvert år, til de mange besøgende. Det gælder både på kulturalleen og på kulturnattens scener.
– Kulturnatten skal være et billede på, hvad ikke kun Hvalsø, men hele Lejre Kommune kan tilbyde deres indbyggere. Både inden for foreningsliv, kunst og kultur, understreger Cecilie Bidstrup Rosenberg .