For cirka 20 år begyndte Morten Jakobsen at løbe. Han trængte til at komme i form og tabe sig – og løb var noget, der kunne passes ind i hverdagen.

For cirka 20 år begyndte Morten Jakobsen at løbe. Han trængte til at komme i form og tabe sig – og løb var noget, der kunne passes ind i hverdagen.

Han har løbet på alle veje i Lejre Kommune

Med en halvmaraton søndag den 28. maj afsluttede Morten Jakobsen sit mål om at løbe på alle kommunens veje. 

Foto af Conny Probst

LEJRE KOMMUNE: For cirka 20 år begyndte Morten Jakobsen at løbe. Han trængte til at komme i form og tabe sig – og løb var noget, der kunne passes ind i hverdagen. 

– Dengang føltes løbeturen på fem km hård og lang – men langsomt blev formen bedre og turene længere. Jeg havde aldrig løbet længere end 10 km, og da jeg nåede til, at det løb jeg jævnligt, så steg målsætningen, og i 2008 løb jeg mit første Halvmaraton til Skovløberen i Hvalsø, fortæller han. 

Det gav yderligere blod på tanden, og året efter gennemførte han Copenhagen Marathon for første gang -efter tre måneders intensiv træning. 

– Min motivation for at løbe har altid været at opleve noget, komme ud i naturen og ikke mindst det sociale fællesskab med andre løbere. Det giver mig lyst til at tage løbeskoene på tre til fire gange om ugen. Jeg har også altid løbeskoene med, når jeg er på ferie eller seminarer med arbejdet. 

Alle veje
Som en del af træningen til det første maraton begyndte Morten Jakobsen at løbe med Hvalsø Løbeklub, hvor der hver lørdag bliver løbet fra Skovvejens p-plads. 

– En af løbeklubbens andre faste traditioner er mandagsløb, hvor vi mødes rundt omkring i Lejre Kommune og løber ture på 6 – 10 km. Det har bragt mig rundt i Lejre Kommune og vist mig mange skønne steder – og så har det været grundlag for og inspiration til mit løbeprojekt, siger Morten Jakobsen.

– Når du har løbet de samme ruter i mange år, så skal der ny motivation til. Så da jeg havde løbet alle veje i Hvalsø, blev målsætningen at løbe alle veje i Lejre Kommune. 

Morten Jakobsen startede projektet i efteråret 2021. 

– Der havde jeg løbet cirka 20 procent af alle veje. I alt har det taget halvandet år at nå målet. Det er blevet til cirka 100 løbeture, hvor jeg har løbet nye veje/områder i kommune. Det har været sjovt at opleve de smukke steder og små afkroge, hvor man ellers aldrig kommer. 

– Det er også sket flere gange, at jeg har mødt undrende personer, når jeg er løbet ned ad en blind vej, er vendt om og løbet tilbage, fortæller han.

Næste mål
Morten Jakobsen fandt ud af, at Slangealleen gik ind igennem Sagnlandet Lejre, så for at nå målet om at løbe på alle kommunens veje ville det kræve et besøg i Sagn-landet. 

– Til min store glæde var Sagnlandet Lejre med på ideen. Derfor arrangerer Hvalsø Løbeklub et motionsløb søndag den 28. maj, hvor vi løber på en 3,2 km rute inde i Sagnlandet. 

– Når jeg løber første omgang på dagen, hvor planen er at løbe halvmaraton, så afslutter jeg samtidig mit mål om at løbe alle veje i Lejre Kommune.

Nogle maratonløbene har fundet på, at det kunne være sjovt at løbe i alle landets kommuner. Det er også blevet Morten Jakobsens næste store mål. 

– Pt. har jeg løbet halvmaraton i 85 forskellige kommuner, så jeg regner med at nå målet i år.

FAKTA:
Hvalsø Løbeklub stiftet af ildsjæle 1. april 1993. Det var før Facebook og mail. Klubben bestod af en adresseliste og en aftale om at mødes hver onsdag og lørdag i skoven. Medlemslisten var på ca. 90 navne – og mange er stadigt aktive.

I dag foregår kommunikationen primært via Facebook, hvor Hvalsø Løbeklub pt. har 739 medlemmer. 

Løbene organiseres både løst og fast. Der er en bred vifte af løbefællesskaber.

Klubben holder løbsarrangementer og sociale sammenkomster hele året rundt. Blandt andet det traditionelle Nytårsløb, Musvågeløbet samt Hvalsø Cannonball. Næste event er Musvågeløbet lørdag den 17. juni for løbere, der løber fra 5 til 80 km. 

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig