Poul Joakim Stender: - Jeg elsker denne idylliske cirkel på Sjælland. Men jeg glæder mig samtidig over, at Lejre også har en exit. Nemlig lufthavnen i København.

Poul Joakim Stender: – Jeg elsker denne idylliske cirkel på Sjælland. Men jeg glæder mig samtidig over, at Lejre også har en exit. Nemlig lufthavnen i København.

MIT LEJRE: Mod til at bryde ud

Poul Joakim Stender: Vi har brug for at blive åndeligt vækket, så vi kan tænke stort og have mod til at bryde ud, når vores liv bliver for centreret om os selv og vores egn.

Tekst af Poul Joakim Stender, sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup. Foto Klaus W. Rasmussen

HVALSØ: – Jeg bor i et centrum. – Sådan har jeg altid opfattet Lejre. – Det er centrum i mit liv og centrum på Sjælland. – Vi Lejre-boere er midtsjællændere. 

– Der er ingen store fraktioner hos os. Ingen dybe stridigheder. Ingen polarisering. 

– Vi ligger, som vores egn, politisk og mentalt i midten.

– Hos os kommer der aldrig en borgmester fra Nye Borgerlige eller Enhedslisten. 

– Nogle gange forestiller jeg mig også Lejre som centret i en orkan. Verden syder og bruser og hyler omkring os. Men der er stille og idyllisk i Lejre.  

– Vi lever op til vores navn. Vi har Lejret os omkring os selv – tryllebundet af den smukke natur og de hyggelige kulturelle arrangementer i velholdte kirker.  

– Blødt skvulper søen i Herthadalen og fadøllerne skummer på Fasaneriet og stilheden runger i Bjergskoven. 

– Vi mærker ikke jordskælvene i Tyrkiet og Syrien eller krigen i Ukraine og alligevel fornemmer vi på Shell stationen i Osted, at noget er galt. Benzinprisen stiger, så vi knapt har råd til at forlade vores centrum.

Bibelbæltet og ny tro
– Der var engang, da det åndeligt stormede på vores egn. 

– I 1800-tallet gik religiøse vækkelser hen over Lejre-området. Baptisterne opførte kirker og kapeller. Mormoner drog bort fra Lejres idyl og slog sig ned i USA. Indre mission opførte det ene missionshus efter det andet. 

– Lejre var Sjællands bibelbælte. 
– Men da vækkelserne døde ud, neutraliseret af de midtsjællandske midtsøgende kirker, kom en ny bølge af vækkelser i form af alternative behandlere.  

– Det skød op i Lejre med zoneterapeuter, aura-massører, forhandlere af Rayonex til neutralisering af jordstråler, klinikker for traditionel kinesisk medicin, psykoterapeuter og holistisk massage. 

– Lejre havde fået en ny tro.  Nu troede man på alt, i stedet for på den kristne Gud. 

– I dag har det stabiliseret sig. Når man bor i en midte, bliver man midtsøgende. 

– Lejre tager både Gud og de alternative behandlere til sig, og det eneste, der er radikalt og ikke holder sig på midten, er fortsat benzinpriserne. 

– Og jeg går tur ved Elverdamsbroen og drikker Herslev øl og spiser, hvad der er på tilbud i Daglig brugsen i Kirke Saaby. 

Mod til at bryde ud
– Jeg elsker denne idylliske cirkel på Sjælland. Men jeg glæder mig samtidig over, at Lejre også har en exit. Nemlig lufthavnen i København. Cirka 45 kilometer fra de fleste husstande i Lejre.  Hvis vi ikke bryder ud af vores cirkel og henter visioner og tanker og brydninger fra andre lande, er jeg bange for vi bliver et selvtilstrækkeligt reservat af selvtilfredse borgere, der dyrker midten og idyllen og middelmådigheden. 

– Og derfor er det bedste,  der kan ske for Lejre, ikke nyasfalterede veje og flere lægekonsultationer og sjove bamsegudstjenester for børn. 

– Vi har brug for at blive åndeligt vækket, så vi kan tænke stort og have mod til at bryde ud, når vores liv bliver for centreret om os selv og vores egn.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig