Der bliver masser af musik, boder og underholdning for store og små, når det meste af Hovedgaden fredag den 1. september omdannes til en lang kulturallé på Hvalsø Kulturnat. 

Lejres borgere har masser af muligheder for at udfolde sig – både kulturelt og fysisk. Skovene har af gode grunde masser af gående, løbende og cyklende gæster, siger Palle Bruselius.

Palle Bruselius: Man skal virkelig anstrenge sig for at være utilfreds med at bo her

Palle Bruselius, har ikke nogen som helst intention om at flytte fra Lejre.

Tekst af Palle Bruselius. Foto Klaus W. Rasmussen

MIT LEJRE: Da jeg i 1989 landede på Midtsjælland – direkte fra Østerbro til et husmandssted mellem to marker, var det er decideret kulturchok. Jeg kom direkte fra storbyens lyde og konstante summen ud til total fred og ro – stort set ikke en lyd – ud over biers summen. Det tog mig flere måneder at lære at sove uden larmen – så meget var byens lyde en del af min hverdag. I dag elsker jeg den ro, der er i Hvalsø, hvor jeg har boet siden 1993. Selvfølgelig er der støj, men det er dog i beherskede mængder. 

Den nye Lejre Kommune, som den kom til at se ud ved kommunesammenlægningen i 2007, er i det hele taget temmelig fredfyldt, og den daglige rytme er stort set rolig overalt i kommunen. Det står i klar modsætning til det betydeligt større aktivitets- og støjniveau, vi finder blot cirka 20 km væk i Roskilde. I vores landkommune er der søreme ro på. 

Går man en tur i for eksempel Hvalsø, så kan man blandt andet høre ænderne snadre i søen i Hvalsø, fint sekunderet af gæssene, der skræpper højlydt. Det er da ”støj”, der får mundvigene opad. 

Vi, der bor i Lejre Kommune midt på Sjælland, er så pokkers heldige at bo i et af de smukkeste områder i Danmark. Det bugter sig virkelig i bakke og dal. Jeg kører ofte ad de små veje hjem, hvis jeg har været i Roskilde eller i hovedstaden. Dels kommer jeg væk fra trafikhelvedet, dels er det sig selv afslappende at køre i et smukt landskab.

Lejres borgere har masser af muligheder for at udfolde sig – både kulturelt og fysisk. Skovene har af gode grunde masser af gående, løbende og cyklende gæster. Vi ligger ud til to fjorde, der giver mulighed for aktiviteter for dem, der vil gøre brug af mere maritime muligheder. Er man mere interesseret i kulturelle aktiviteter, så er der bestemt også masser af muligheder for at udfolde sig: kulturhusene, foreningerne, gallerierne, de mange små og store arrangementer gennem året etc.

Kommunen er ikke større end, at provinsstemningen godt kan mærkes. Tingene foregår mest i øjenhøjde, og der er ikke brug for de store oratoriske udgydelser. Det passer jo fint til roen her på Midtsjælland. 

Kommunens befolkningstal vokser i disse år. En lang række byggeprojekter i Lejre/Allerslev, Kirke Hyllinge, Kirke Hvalsø med flere har trukket primært børnefamilier hertil. Rigtig mange endda. Det er fuldt forståeligt. Ejendomspriserne i København er ikke sådan at bide skeer med, og det gør en kommune som Lejre meget attraktiv. Samtidig er der gode udfoldelsesmuligheder for såvel børn og voksne. 

Forskellen på Lejres byer og København er enorm. Noget af det, jeg har bidt mest mærke i, er, at hvor man i København er meget mere anonym, så møder vi her i vores landkommune hele tiden folk, vi kender, hilser på og måske stopper op og får en lille sludder med, hvad enten det er på gaden, i Brugsen, Rema eller i hallen, på biblioteket og så videre. Vi bliver i langt højere grad set og anerkendt. 

Selv om vi lever i en lille grøn boble, så er vi ikke isolerede på nogen måde. Vi er tæt på de større byer og på endnu fjernere distancer. Alt sammen i kort afstand fra vores grønne plet. Man skal virkelig anstrenge sig for at være utilfreds med at bo her. Jeg har ikke selv nogen som helst intention om at flytte herfra.

BLÅ BOG
• Født 10. august 1951 i København

• Bor i Hvalsø. Gift med Jette. Har to børn (fra tidl. ægteskab) og to børnebørn (voksne) 

• 1969-72: Realeksamen. 

• Elev i Finansbanken. Skiftede til den grafiske branche i 1970. I 1972 ansat på kontoret hos Einar Kornerup A/S.

• 1974: Ansat på Københavns Hospitalsvæsens Centrallønkontors hustrykkeri.

• 1982: Etablerede pladeselskabet Triangle Records sammen med en makker. Skulle udgivevores eget materiale. 

• 1985: Dag- og nattevagter på Nationalmuseet. • Siden job på FDM.

• 1986: Redaktionschef/direktør på Glostrup Nærradio (efter periode som frivillig programvært). Grafiker på Det Grønlandske Landsbib lioteks afdeling i København. På deltid co-re daktør på computerbladet Amiga Forum.

• 1989: Flytter til Midtsjælland – lidt uden for Kirke Eskilstrup.

• 1992: Freelance-arbejde samt redaktørjob på Amiga Forum

• 1993: Møder Jette. Flytter til Hvalsø.

• 1994-1996: Tilknyttet Roskilde 1000 år som informationsmedarbejder. Projektmedarbejder på de to første Roskildenætter. Uddannet multimediedesigner.

• 1996-97: Tekstforfatter på Inter Computing (E-learning-materialer).

• 1997-98: Freelance it-underviser. Forfatter/forlagsredaktør på Forlaget Globe. Skifter til Forlaget Libris. 

• 2005-12: Journalist på Midtsjællands Folkeblad. Stopper på avisen i 2012. Udgiver it-hæfter. Med til at starte Lejre Lokal TV. Freelance journalist/fotograf. Redaktør på Danske Fritids- fiskere. Ansat på Lejre Lokalavis. 

• 2018-19: Lejre Lokalavis fusioneret med Midt sjællands Folkeblad. Stopper på Lejre Lokalavis.

Har skrevet knap 60 it-hæfter/bøger m.v. Enkelte sammen med andre forfattere.

Foreningsarbejde
• Forskelligt frivilligt arbejde i Lejre Kommune.

• Frivillig i Hvalsø Bio, medlem af styringsgruppen for Lejre Kulturdage, medstifter/næstformand i Lejre Fotoklub, idémand bag Lejre Fotomaraton, næstformand i Kulturkaravanen, med i koordinationsgruppen for Hvalsø Kulturnat (siden 2016 formand for samme), bestyrelsesmedlem i Julelys i Hvalsø og Hvalsø Byforum, fotodommer i forbindelse med fotokon kurrencer. Har haft egne fotoudstillinger. 

• Fra 2011 håndteret congas og vokal i soul-jazz bandet Midnight Blue Project. Bandet stoppe de i 2022. Skriver stadig tekster til et par komponister.

• I dag aktiv i Hvalsø Kulturnat, Julelys i Hvalsø, Hvalsø Byforum, Hvalsø Bio.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig