Fra v. Mogens Rasmussen og Varny Hansen i lokalet i Østergade.

Fra v. Mogens Rasmussen og Varny Hansen i lokalet i Østergade.

Tirsdagshjælp til IT

Tekst og foto af Conny Probst

HVALSØ: Hanne Olsen, Varny Hansen, Mogens Rasmussen og Finn Wittrup skiftes til at passe Ældre-Sagens IT-hotline en uge ad gangen. Og så kan man trække på deres hjælp hver tirsdag mellem klokken 14 og 16 i IT-cafeen i Østergadecentret. 

– Den store hurdle lige nu er primært MitID. Heldigvis er vores ”kunder” blevet rigtig gode til at ringe i forvejen, så vi kan sætte tid af til at hjælpe dem, fortæller Hanne Olsen.

– Vi sætter god tid af til hver enkelt. Vi vil være sikre på, at ”kunderne” har forstået det, vi har forklaret dem, siger Mogens Rasmussen.

Hjælpen, som de yder, er hjælp-til-selvhjælp. Frivilligt, ulønnet arbejde – og der foretages ingen tekniske reparationer, understreger de.

– Mange ældre har fået en telefon pga. MitID, så vi yder også generel hjælp til at bruge telefonen, fortæller Varny Hansen.

MitID
Ældre Sagens IT-cafe har mulighed for at hjælpe kommunens borgere med oprettelse af MitID, hvis man vel at mærke er i besiddelse af en nyere smartphone eller IPhone og et gyldigt pas.

Har man ikke et gyldigt pas, skal man en tur på Borgerservice for at få MitID. Her får man oprettet en MitID med kodelæser/kodeviser. Har man en telefon, kan man efterfølgende få hjælp i IT-cafeen til at installere en MitID-app.

Hjemmebesøg
Nogle af problemerne kan heldigvis løses over telefonen og andre i Østergadecentret. Men er pc’en stationær, eller er ”kunden” ikke er så mobil, så kan man også få it-hjælp i hjemmet.

– Vi tager også hjem til folk. Det går der en del tid med. Jeg har eksempelvis tre ældre ægtepar, som jeg hjælper i hjemmet. Det kan godt tage timer og sågar halve dage, fortæller Mogens Rasmussen.

– Vi er underlagt strikse regler fra Ældre Sagen, understreger Varny Hansen. 

– Eksempelvis må vi gerne hjælpe med at komme ind på bankkontoen – og så vender vi ryggen til. Vi må heller ikke se folks bruger-id. Vi arbejder efter konduite, siger han.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig