Sognepræst Mette Griffenfeldt

-VI prøver at finde nogle datoer til drop-in dåb og vielser, som man nemt kan huske. Årets første drop-in er fredag den 02.02.2024, fortæller sognepræst Mette Griffenfeldt Merrald

Drop-in dåb og vielser er både smukke og højtidelige

Sognepræst Mette Griffenfeldt Merrald har været præst i Kirke Hyllinge og Lyndby siden 2009. Hun elsker sit job og den fortrolighed, nærhed og de relationer, det fører med sig. 

Tekst og foto af Conny Probst.

KIRKE-HYLLINGE: – Jeg synes stadig, jeg er den nye præst. Det er først, når jeg vier nogle af mine tidligere konfirmander, at jeg kan se, at jeg har været her i mange år, fortæller Mette Griffenfeldt Merrald, da vi mødes i den gamle præstegård på Bygaden i Kirke Hyllinge. 

Udenfor spankulerer en hane rundt på gårdspladsen, og en balle hø afslører, at husstanden også indbefatter får og geder.

Som 21-årig mistede Mette Griffenfeldt Merrald sin mor, der tilbragte sin sidste tid på et hospice. 

– Der var en præst, der efter min mening ikke gjorde det særlig godt, og jeg følte, at det kunne jeg gøre bedre, fortæller hun om sin beslutning om at læse til præst.

– Jeg startede som præst på halv tid for at se, om den pastorale verden overhovedet var noget for mig, og fandt hurtigt ud af, at det var den. Inden for et år gik jeg op på fuld tid. 

– Kirke-Hyllinge og Lyndby er nogle gode sogne og et rart sted at være. Jeg kender folk på kryds og tværs og møder dem i forskellige livssituationer, siger Mette Griffenfeldt Merrald.

Dagplejebørn og drop-indåb
Vores ”Sutter og salmer” i Kirke Hyllinge Kirke er et af mine hjertebørn. Det startede helt tilbage i 2013 på opfordring af nogle dagplejemødre i byen. Vi synger, danser, blæser sæbebobler, hører historier og meget mere, fortæller Mette Griffenfeldt Merrald. 

I 2017 introducerede en kirke på Vesterbro konceptet drop-in dåb, og til manges store overraskelse blev der døbt over 30 første gang. Siden har drop-in dåb og også drop-in vielser bredt sig til hele landet. 

– Vi havde vores første drop-in dåb i 2018. 

– Vi døbte en ældre kvinde, som i mange år havde tænkt på at blive døbt, men syntes, det var lidt mærkeligt og lidt pinligt at skulle stille sig op ved døbefonten under en gudstjeneste. 

– Vi døbte et par lidt ældre børn, hvor den ene skulle konfirmeres, og familien så valgte at holde en fælles dåbsfest for dem begge. 

– Vi døbte et barn, hvor forældrene havde valgt denne dåbsform af en helt konkret grund – der var i begge familier en gammel dåbskjole, som var blevet brugt i generationer, og navnene var broderet ind, og nu stod de med et barn og to kjoler og valgte en drop-in dåb. Fordi dåben var vigtig, men det var diskussionen om dåbskjolen ikke, fortæller Mette Griffenfeldt Merrald.

– Nogle mener, at det er useriøst at blive døbt på den måde. Jeg er så uenig, siger Mette Griffenfeldt Merrald.

– Du står over for et menneske, som dåben er vigtig for. Men som aldrig har fået det gjort. 

– Året efter indførte vi også drop-in vielse. Som er lidt mindre ”drop-in”, for det kræver, at man har fået lavet en ægteskabserklæring på rådhuset. Men konceptet er det samme. 

– For brudeparrenes vedkommende er det ofte nogen, der ikke orker den store fest. De har måske været gift før og vil bare være de to. 

– Vi har viet par med vidt forskellige historier og begrundelser for at vælge drop-in formen. Nogle kommer bare de to, andre har få gæster med, nogle kun deres børn. 

– Andre kommer, fordi de har svært ved at komme i kirkerummet efter en svær bisættelse, og så er det her mindre formelt. 

– Vi er de eneste i provstiet, der har taget det til os. Det er enormt smukt og højtideligt. 

– Graverne sørger for lidt bobler og kransekage i våbenhuset, og vores dygtige korsanger og organist vælger en salme, vi skal begynde med.

– Fælles for både dåb og vielser er, at det er meget intimt og nærværende at være en del af som ansat i kirken. 

– Når vi skræller så meget af rammerne af og kun bevarer rummet, ritualet og organisten bag kirkens flygel – så bliver selve handlingen meget nærværende og rørende. 

– Det virker på ingen måde uovervejet eller discountagtigt. Tværtimod, siger Mette Griffenfeldt Merrald.

En ekstra omgang i rundkørslen
Forud for drop-in dåb og vielserne, der foregår to gange om året, bliver der sat et banner om i rundkørslen ved kirken. 

Det har blandt andet ført til, at en motionscyklist tog en ekstra gang rundt i rundkørslen for at læse banneret, hvorefter han cyklede hjem og friede til sin kone. Og så mødte parret op til en drop-in vielse. 

Kærlighedslørdag
Kirke-Hyllinge og Lyndby sogne holder, sammen med Rye-Sonnerup, Sæby-Gershøj og Gevninge-Herslev og Kornerup sogne, også en årlig kærlighedslørdag, hvor man inviterer par, der gerne vil giftes.

– Vi synger nogle forskellige bryllupssalmer, og parrene får udleveret et bryllups-sanghæfte, hvor der også er en del nye salmer med. 

Efter frokost holder en parterapeut foredrag og en advokat fortæller om ægtepagt mv.

– Det er en meget fin dag, hvor jeg kan tale med de brudepar, der er ”vores”, siger Mette Griffenfeldt Merrald.

– Nærhed er vigtig for mig. Det samme er de relationer, vi bygger op. Hvis man vil have en fortrolighed med mennesker i et vigtigt øjeblik, så skal man også være til stede. 

– Tænk at have et arbejde, hvor man får alle de historier fra et almindeligt liv. Det er virkelig stort at kunne arbejde i.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig