Kirkeyoga?, tænker LejreMagasinets udsendte og forestiller sig deltagerne liggende på et koldt gulv mellem rækkerne af kirkebænke.

Kirkeyoga?, tænker LejreMagasinets udsendte og forestiller sig deltagerne liggende på et koldt gulv mellem rækkerne af kirkebænke.

Yoga er med til at gøre dørtærsklen i kirken lavere

I Rye Kirke bliver der dyrket yin-yoga direkte på kirkegulvet. Med udsigt til orgel, prædikestol og alter.

Tekst og foto af Conny Probst

RYE: Kirkeyoga?, tænker LejreMagasinets udsendte og forestiller sig deltagerne liggende på et koldt gulv mellem rækkerne af kirkebænke. 

Men da den automatiske dør til Rye Kirke betænksomt åbner sig, er sognepræst Mikela Rikke Risum i færd med at fjerne de sidste, moderne stabelstole fra kirkerummet. 

I slutningen af 2014 måtte kirken lukke på grund af en olieskade. Det endte med en gennemgribende renovering, og kirken åbnede først igen i efteråret 2021. 

De fleste deltagere har både liggeunderlag og et lunt tæppe med.

Det summer af liv
– Det er blevet et meget fleksibelt rum efter renoveringen. 

– Et rum der kan bruges til mange aktiviteter, arrangementer og anderledes gudstjenester. Det har også været meningen; for Rye Kirke er den eneste kirke, der ikke har en separat bygning, hvor man kan mødes. 

– I dag summer det af liv i kirken, siger Mikela Rikke Risum.

Det er hende, der har taget initiativ til kirkeyogaen. Og ud over at være tovholder på aktiviteten, deltager hun også selv i yogaen.

– Jeg vidste, at det var et tilbud i bykirkerne. Så sidste forår kontaktede jeg lokale yoga-undervisere. Mette Gundersen var med på ideen, og vi afprøvede ideen seks gange i sommerferien. 

– Det var venteliste, så vi besluttede at lave et nyt forløb i efteråret. Og nu er vi i gang igen. 

Krop, sjæl og ånd
– Det er meget uforpligtende. Man kan komme, hvis man har brug for det. Hvis man synes, at det hele går så stærkt, så man næsten løber om kap med sig selv. 

– Her kan man få troen ned i kroppen. Det handler om kropsnærvær, balance, ro og fred i sindet – og at være åben for, at det spirituelle og det kropslige hænger sammen, siger Mikela Rikke Risum.

– Det er en anderledes bønspraksis. Vi starter med en bøn med et tema og slutter af med Fadervor. Så ingen er i tvivl om, hvor de er, og hvad rummet repræsenterer.

Det er saliggørende
– Da Mikela ringede, så blev  jeg begejstret og svarede: – Nej, hvor dejligt. Tænk, at kirken også kan bruges til sådan noget. At hengive sig til noget, der er større end sig selv, kan være et godt kort at trække på, siger Mette Gundersen. 

Selve aktiviteten varer halvanden time. Men sådan føles det slet ikke, fortæller en af deltagerne.

– Man når virkelig at komme ned i sin krop. Det er lidt saliggørende, at man har givet sig selv lov til at bruge den tid på sig selv. 

– Det er med til at gøre dørtærsklen til kirken lavere. Det levet fuldstændig op til mine forventninger. Det, jeg havde håbet på, siger Mikela Rikke Risum.

Man møder bare op til den ugentlige kirkeyoga. Man kan deltage en enkelt gang og flere gange. 

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig