De to værestedsmedarbejdere Louise Pagter og Annette Sivertsen. Horseager har løbende kunstudstillinger af brugernes malerier. Pt. udstiller Ida Lorenzen, hvis maleri kan kan ses i baggrunden. Foto: Nicki Jensen

De to værestedsmedarbejdere Louise Pagter og Annette Sivertsen. Horseager har løbende kunstudstillinger af brugernes malerier. Pt. udstiller Ida Lorenzen, hvis maleri kan kan ses i baggrunden. Foto: Nicki Jensen

Huset Horseager er meget mere end et sted at være

Brugerne af det kommunale værested på Horseager 15B bliver modtaget med stor rummelighed, og mange indgår private venskaber. 

HVALSØ: – Her til morgen var vi ti mennesker, der sad og spiste morgenmad sammen, fortæller de to værestedsmedarbejdere, Louise Pagter og Annette Sivertsen, der begge er uddannede socialpædagoger. 

Værestedet er åbent mandag til onsdag fra klokken 10 til 15, torsdag fra 15 til 20 og fredag fra klokken 9 til 13. 

Hele fire dage om ugen kan brugerne af værestedet spise morgenmad sammen – for en egenbetaling på 15 kroner – og hver torsdag aften er der mulighed for at spise sammen for 35 kroner, når man har tilmeldt sig senest dagen forinden. 

Ok at være anonym
Huset Horseager er et uvisiteret værested. Dvs. at man som udgangspunkt kan komme ”lige fra gaden” – og man kan sågar være anonym, hvis man har det bedst med det, fortæller de to værestedsmedarbejdere. 

– Folk, der kommer her, ved godt, at vi er en del af Socialpsykiatrien. Vores brugere er fra 18 og op til 65 år. 

Fredag er der ”ungedag” i Værestedet. Det betyder, at huset her er åbent for unge op til 30 år. Det tilbud benytter mellem 10 til 15 unge sig af. 

– Man bliver taget god imod her. Men vi opfordrer til, at man ringer i forvejen, hvis det er første gang, man kommer her. Så fortæller vi lidt om stedet og giver en rundvisning. 

De brugere, der bor længst væk, tager bussen til Hvalsø Station og går derfra.

– Den offentlig transport kan være en udfordring for dem, der bor længere væk i kommunen. Derfor er de 10 – 15 daglige brugere af huset primært bosat i Hvalsø. Dem, der bor længere væk i kommunen, kommer typisk en gang om ugen eller ved særlige arrangementer. 

Socialt samvær 
– Mange af husets brugere lever alene og har begrænset netværk. Værestedet giver mulighed for at bryde socialt isolation og kan skabe fællesskaber og netværk , siger Louise Pagter, der mandag formiddag tilbyder brugerne Nada-øreakupunktur. 

Hendes kollega, Annette Sivertsen, står for værestedets mindfulness-forløb. 

Mandag og tirsdag er der mulighed for at komme ud at bevæge sig lidt. Så kører man afsted i værestedets lille bus, eksempelvis ud i skoven. 

– Det er ikke alle, der vil med på de ture af forskellige årsager, fortæller Annette Sivertsen. 

– Men med en pædagogisk og motiverende indsats oplever vi, at der bliver rykket ved grænserne. 

I sidste måned gik turen blandt andet til en kunstudstilling i det Gule Palæ i Roskilde og til Ragnarock på Musicon. 

– Der bliver spillet meget kort og brætspil. Noget, man kan være fælles om. Der er en stor omsorg for hinanden hernede. Mange oplever de andre brugere som deres familie, mødes privat og ses også uden for værestedet. 

– Vi er fuld af forståelse for den måde, folk vælger at bruge stedet på. Man kan også sagtens nøjes med at være her en halv time, hvis man ikke har overskud til mere, siger de. 

Kreativitet 
Hver torsdag eftermiddag er der mulighed for at spille badminton i Hvalsøhallen. Og i krea-rummet kan man eksempelvis sy, tegne, male osv. hver onsdag. 

Med til værestedet hører en have og et drivhus. Værestedet har også et husorkester, der øver hver tirsdag formiddag. De optræder eksempelvis med sang og musik til den traditionsrige julefest og sommerfest. 

Når det bliver lunere i vejret tager værestedets brugere på længere ture, eksempelvis til København. 

For mange er det samtidig en mulighed for at træne i at bruge den offentlige transport. 

I sommerferien tager man på heldagsture. 

– Det skal ikke være en lukket verden hernede, siger Louise Pagter. 

– I forhold til de unge introducerer vi dem også til andre tilbud uden for Hvalsø. Eksempelvis INSP i Roskilde, supplerer Annette Sivertsen. 

– Hvis vi ikke var der til at rammesætte aktiviteterne i værestedet, så tror vi ikke, der ville være mange, der benyttede sig af tilbuddet her. Netop fordi den pædagogiske og Recovery orienterede tilgang danner hele fundamentet for hverdagen på Horseager. 

Fællesskab 
Værestedet Horseager er medlem af Landsforeningen for Væresteder, der tilbyder en række gode ting. Eksempelvis sports og fællesskabs arrangementer. Det kan man se i opholdsstuen, hvor en række store pokaler står fremme. 

– På det sidste stævne, vi var til, vandt Huset Horseager fællesskabspokalen blandt alle fremmødte væresteder på Sjælland. Det er vi meget stolte af, fortæller de. 

Nye brugere bliver modtaget meget varmt. Ikke kun af personalet men også af brugerne. 

– Der er en stor rummelighed her, siger Louise Pagter. 

– Og hvis man kender en, der kunne have glæde af at komme i værestedet, kan vi kontaktes i åbningstiden på tlf.: 2938 7987 for et besøg. 

Fakta:
Huset Horseager er et kommunalt tilbud til mennesker, der har psykiske problemer i form af krise, angst, længerevarende sindslidelse eller psykiske problemer, som også giver sociale vanskeligheder. 

Det kan være kriser opstået i familien, sygdom eller andet. Det kan være, man oplever angst for at være blandt andre mennesker, eller at man føler det uoverskueligt at tage sig sammen til at komme i gang. Det kan også være, at man er usikker på, hvordan man håndterer psykotiske oplevelser. 

Det er også et tilbud til mennesker, der har psykiske problemer og samtidig et misbrug. Man behøver ingen henvisning for at benytte aktivitets-/værestedet.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig